Patrimoniul istoric şi arhitectural al Sibiului

 

Str. Gheorghe Lazăr

Obiective importante de pe această stradă:
foto
harta
Str. Gheorghe Lazăr

Denumiri vechi:

1743 Leichentürgasse
1790 Leichengasse
1870 Promenadgasse
1872 Reissenfelsgasse
1947 Gheorghe Lazăr

În grădina de la nr. 2 au avut loc spectacole de teatru în vara lui 1949 după ce teatrul a fost distrus în incendiul din februarie 1949.

ALTE CLĂDIRI IMPORTANTE DIN ACEASTĂ LOCAŢIE:


Str. Gheorghe Lazăr

Str. Gheorghe Lazăr nr. 7

1/2 sec. XIX; 1/4 XX
Clădire formată din subsol, parter, etaj şi mansardă. Faţada lisă, la parter cu patru ferestre ancadrament profilat, parapet decorat cu casete. Central,  bowindow cu o amplă fereastră. La etaj, ferestre identice cu parterul, solbanc. Toate ferestrele, cu excepţia  bowindow-ului, au obloane cu şipci reglabile.  Streaşină profilată, acoperiş mansardat în două trepte, lucarne mari încheiate în segment de cerc.

Str. Gheorghe Lazăr

Str. Gheorghe Lazăr nr. 8

4/4 sec. XVIII - 1/4 XIX
Faţadă structurată pe şase axe, cinci la parter, cu gangul în arc semicircular plasat în mijloc. Parter apareiat cu brâuri orizontale, ferestre cu ancadrament dreptunghiular profilat. Ferestrele etajului sunt identice cu cele de la parter, dispuse două câte două, au ancadrament, pervaz, parapet decorat cu casete. Streaşină profilată, acoperiş, două ape, coamă  paralelă cu faţada, două lucarne tip ochi. Poartă din lemn, două canaturi, scânduri dispuse vertical, feronerie de sec. XIX.

add a comment