Patrimoniul istoric şi arhitectural al Sibiului

 

Str. Gheorghe Lazăr nr. 1

Obiective importante de pe această stradă:
foto
harta
Str. Gheorghe Lazăr nr. 1

Colegiul “Gheorghe Lazăr”
1898 (1899)

Descriere:

Monumentala clădire a Colegiului Gheorghe Lazăr, cu intrarea de pe strada Ghe. Lazăr nr. 1, a fost construită în stil eclectic pentru Gimnaziul maghiar de stat. Faţada principală, simetrică, cu două rezalite puţin pronunţate în flancuri şi unul central în trei axe. Parterul este apareiat cu bosaje orizontale. Ferestrele de la parter şi etajul I au formă dreptunghiulară.
Central se situează amplul acces pietonal în arc semicircular, pe unde, prin intermediul unor trepte se pătrunde în holul clădirii.
Streaşina profilată este întreruptă central de un atic, de forma unui fronton în trepte încoronat cu un fronton triunghiular, în care este amenajată o lucarnă amplă.
Acoperiş în două ape, coamă paralelă cu faţadele.

Elemente deosebite:

- Faţada bogată în decoraţiuni, cu ferestrele încadrate de ancadrament profilat cu ecuson central, consolete în formă de denticule, scoică, obelisc în formă de trunchi de piramidă încheiată cu un glob, volute etc.
- Atic cu lucarne la colţul cu str. Magheru cu două mascheroane de o parte şi de alta;
- Placa cu ocazia împlinirii a 300 de ani de existenţa a liceului montată în 1992;
- Bustul lui Gheorghe Lazăr, aşezat în holul principal;
- Uşa principală de acces în clădire, prezintă elemente Art Nouveau (1898).

Istoric:

Piatra de temelie a fost pusă în iunie 1897 după demolarea a patru case vechi. În perioada 1897-1898 au fost construite actualele clădiri ale liceului, după planurile arhitectului Ignác Alpár.
Cladirea a fost inaugurată la 23 martie 1899. Din 1919 poartă denumirea de Liceul Gheorghe Lazăr.
În perioada războiului aici se mută Seminarul pedagogic al Universităţii din Cluj, Liceul de aplicaţie din Cluj precum şi arhivele unor licee din Ardeal.
Din lipsă de spaţiu se făcea şcoală în schimburi, după amiaza aici venea şi Liceul de fete Domniţa Ileana (al cărui local a fost ocupat de Universitatea din Cluj).

Vezi şi istoricul liceului

Comentarii

mb @ 02/05/2013, 10:57
Acum 300 de ani, Gimnaziul catolic (cum se numea atunci actualul liceu) isi avea sediul la etajul casei situată la colţul dintre Mitropoliei şi S. Brukenthal (bineinteles este vorba de vechea cladire care se afla pe locul respectiv).
Mai multe detalii aici http://patrimoniu.sibiu.ro/istorie/scoala/45
ANDREEA @ 02/05/2013, 10:23
unde functiona acum 300 de ani liceul?
add a comment