Patrimoniul istoric şi arhitectural al Sibiului

 

Str. Gheorghe Lazăr nr. 11

Obiective importante de pe această stradă:
foto
harta
Str. Gheorghe Lazăr nr. 11

4/4 sec. XIX
Imobil format din două case iniţiale a căror faţadă a fost transformată şi unificată la sfârşitul sec. XIX - înc. sec. XX. Corpul din stânga are faţada simetrică cu şase axe, cele laterale având la etaj câte două ferestre juxtapuse unite prin solbanc, cornişă dreaptă, fronton triunghiular, iar la parter, solbanc şi ancadrament profilat în partea superioară.
Parterul este apareiat în brâuri orizontale, etajul este lis.
Corpul din dreapta, retras, este de plan dreptunghiular, cu o mică aripă, întinsă înspre limita din spate a terenului, în dreapta. Gangul de acces carosabil în arc mâner de coş, cu bolţar central. Streaşina ambelor corpuri este pronunţată, intradosul decorat cu friza de casete susţinută de console de forma unor volute.
Acoperiş în două ape, coamă paralelă cu faţada, ambele corpuri având câte două lucarne tip ochi. 
Acces în incintă prin poartă din lemn, două canaturi, decor geometric în relief.
Cursivă de lemn pe console din fier forjat (sf. sec. XIX).

Comentarii

sibian @ 15/03/2013, 9:22
Cum le-a dat voie primaria la astia sa-si puna asemenea jaluzele? Nu este cladire istorica dar totusi este in zona protejata. Oare nu mai exista nicio firma specializata in obloane cu sipci reglabile?
marius @ 14/03/2013, 23:50
Un imobil frumos care a rezistat cum a rezistat timpului dar a carui fatada a fost distrusa de un proprietar cu un "bun" gust la alegerea jaluzelelor si de nepasarea autoritatilor la acest abuz. Pana si farmacia cred ca a facut o ilegalitate prin instalarea acelui aparat de aer conditionat pe fatada. Pacat ca trebuie sa prezentati aici astfel de monumente de barbarism.
add a comment