Patrimoniul istoric şi arhitectural al Sibiului

 

Str. Pompeiu Onofrei

Denumiri vechi:

1640 Bey der Haller Pastey
1872 Hallergasse,
1936 Haller
1947 L. Pasteur
1970 Maternităţii
2005 Pompeiu Onofreiu

La mijlocul sec. 19 se menţionează existenţa unei fântâni.

foto
harta
Str. Pompeiu Onofrei
Obiective importante din Str. Pompeiu Onofrei
Str. Pompeiu Onofrei

Str. P. Onofrei nr. 1

1891 - 1909
Imobil format din subsol, parter şi etaj cu faţada în stil eclectic, bogat decorată, plasat la intersecţia cu str. Gh. Lazăr. Faţada lungă spre str. P. Onofrei este structurată în nouă axe, central fiind plasat accesul pietonal dreptunghiular. Ancadramente cu antablament, friză cu ghirlande florale în relief, cornişă puternic profilată. Sub streaşină, perimetral, friză de ghirlande florale. Acoperiş în două ape, coamă paralelă cu faţadele.

Restaurantul lui Ladmann Anton;
A locuit Adolf Schullerus şi Trude Schullerus (în primul deceniu al sec. XX).

Str. Pompeiu Onofrei

Str. P. Onofrei nr. 7

1/2 sec. XVIII; 1907
Imobil format din două corpuri separate. Corpul situat la colţ cu strada Filarmonicii, format din subsol şi parter, datează din sec. XVIII şi prezintă spre str. Maternităţii, trei ferestre. Acoperiş în două ape, coamă paralelă cu faţada, două lucarne  acoperite prin rupere de pantă.
Clădirea situată cu faţada spre str. Filarmonicii datează din 1907. Este formată din subsol, parter, două etaje şi mansardă. Faţadă asimetrică, nouă axe, prezintă elemente de decor neogotice. Central, rezalitul se încheie printr-un fronton triunghiular, în timp ce în dreapta, se încheie printr-un pinion în trepte. Acoperiş în două ape, coamă paralelă cu strada.

Corpul din Filarmonicii a fost ridicat de Asoc. femeilor evanghelice cu destinaţia de şcoală şi sediul asociaţiei. S-a numit şi Casa Julie Jikeli.
Aici a funcţionat Şcoala de muncă a Asoc gen. a femeilor evanghelice (Arbeitsschule des Hermannstädter Ortsvereins des ev. allg. Frauenvereins A. B).
Şcoala generală nr 3 după 1948;
În vechea clădire de pe Filarmonicii a locuit între 1901-1906 Victor Tordăşianu.

Str. Pompeiu Onofrei

Str P. Onofrei nr. 8

1914
Spitalul de neurologie, construit pe Bastionul Haller
În 1911 primăria cumpăra terenul din incinta bastionului, teren aparţinând firmei Straussenburg şi construieşte spitalul de obstretică şi ginecologie cu 80 de paturi şi un internat pentru 80 de moaşe [sibiul şi ţinutul de n nistor]
La 1 mai 1914 se inaugurează Institutul de stat pentru pregătirea moaşelor în actuala clădire, aici funcţionând Maternitatea.

Pe acest loc a existat şcoala de călărie (manejul) la 1771.

add a comment