Patrimoniul istoric şi arhitectural al Sibiului

 

Str. Arhivelor nr. 2

Alege un obiectiv de pe această stradă:
foto
harta
Str. Arhivelor nr. 2

Vechime: 1450-1475, 1750

Descriere:

Corpul paralel cu strada datează din sec. XV (cu modificări ulterioare), corpul transversal, perpendicular pe stradă datează din 1750 şi prezintă o amplă încăpere compartimentată prin intermediul a trei perechi de stâlpi *

Istoric:

La începutul sec. XX, în corpul perpendicular pe stradă, Juliu Pankiewicz se deschide un restaurant cu grădină numit “La Teiu” după teiul bătrân care există şi astăzi în curtea casei de la nr. 4.
În 1908 restaurantul este preluat de Ludwig Kwanka care deschide Restaurantul Grădina Poporului (Volksgarten), un local celebru din primul sfert de secol XX din Sibiu, cu sală, grădină şi pavilion de muzică, unde după primul război mondial cânta fanfara muzicală a Şcolii Academiei Muzicale.
După moartea lui Kwanka în 1926, spaţiul este folosit pentru o Expoziţie Industrială (Gewerbeausstellung) până în octombrie 1930, după care aici va funcţiona un magazin de mobilă;
La această adresă va funcţiona în perioada interbelică şi Societatea de Asigurări Fonciera, iar în perioada celui de-al doilea război mondial va fi sediul Serviciului Municipal de Pompe Funebre şi a Întreprinderii Comunale Sibiu.

add a comment