Patrimoniul istoric şi arhitectural al Sibiului

 

Piaţa Armelor Nr. 10

Obiective importante de pe această stradă:
foto
harta
Piaţa Armelor Nr. 10

Fostul Arsenal - Cazarma Kempel, cu turn de apărare
1427, 1457, 1784

Descriere:

Construcţia are două nivele: parter şi etaj.  Este alcătuită din 3 aripi/ spre N,E,V/ iar spre Sud datorită unei mari denivelări se află un zid de sprijin din cărămidă, astfel încât cazarma închide în mijloc o curte interioară aproape pătrată.  Spre curte cele trei aripi au spre interior câte un coridor închis atât la parter cât şi la etaj,  iar spre exterior sunt încăperi, cele de la parter fiind boltite.

Istoric:

În anul 1427 aripa cea mai veche a clădirii, cea de Nord, a fost folosită ca arsenal al oraşului.
Acest corp se număra printre cele mai vechi construcţii ale oraşului!
În Nord-Vest a fost integrat un turn de apărare din 1457 care a făcut parte din incinta a IV-a de fortificaţii.
Clădirea de pe latura de Vest (de lângă turn) a aparţinut în sec. XV contelui Thobiassy von Heczelsdorff.
Clădirea a fost folosită ca reşedinţa delegaţilor otomani pentru încasarea tributurilor, a servit drept han şi ca arsenal imperial austriac.
Aici a activat ca guard al oraşului Konrad (Conrad) Haas, unul dintre pionerii rachetelor în trepte, între 1551 şi 1569.
Aripa dinspre piaţă şi jumătate din aripa spre Nord au fost reconstruite în 1784.
În sec. XIX aici a funcţionat spitalul militar până în 1859 când se mută pe Bd. Victoriei. În locul spitalului s-a instalat Cazarma de infanterie cunoscută sub numele de Cazarma Kempel. Denumirea de Kempel vine de la lacul aflat pe vremuri aici, în care se vărsa un izvor care venea dinspre Aleea Filozofilor.
În anii '80-'90 aici a funcţionat Centrul Militar Judeţean. În prezent clădirea aparţine tot armatei fiind sediul zonal al Centrului de Domenii şi Infrastructuri din Ministerul Apărării.

add a comment