Patrimoniul istoric şi arhitectural al Sibiului

 

Str. Avram Iancu nr. 8

Str. Avram Iancu nr. 8

Casa Michael şi Carol Brukenthal
Vechime
: sec. XV; 1785 - 1799

Descriere:

Clădire de plan dreptunghiular formată din subsol, parter şi etaj, cuprinde alte 4 corpuri secundare care formează două curţi interioare. Accesul spre curtea a doua se face prin două ganguri simetrice;
Clădirea păstrează şi elemente mai vechi, medievale, la subsol, parter şi o încăpere de la etaj. Parterul este apareiat cu brâuri orizontale, portalul principal uşor dezaxat, având în timpane un decor vegetal, iar în partea superioară o cornişă puternică ce susţine balconul. Acoperiş în două ape, coamă paralelă cu strada, cu trei lucarne de tip ochi. Acces în incintă printr-un gang cu  tavan cu stucatură. Spaţiile exterioare şi interioare sunt bogat decorate cu stucaturi caracteristice stilului baroc.

Elemente deosebite:

- Balconul cu feroneria de inspiraţie empire, conţine monograma proprietarilor B.B. (1799);
- Blazonul familiei Brukenthal aflat pe tavanul camerei de la parter din dreapta gangului (1799);
- Curtea mărginită pe două laturi de o galerie deschisă sprijinită pe coloane dorice;
- Cursiva de la etaj cu balustrada din fier (1799);
- Casa scărilor cu nişă, decorată cu stucatură;
- Sălile de le etaj, în număr de opt, decorate cu stucaturi în stil baroc.

Istoric:

Fosta reşedinţă a lui Michael şi Carol Brukenthal  (nepotul Baronului Samuel von Brukenthal).
Familia Brukenthal a cumpărat o clădire mai veche din sec. XV pe care a transformat-o într-o reşedinţă luxoasă în 1799.
Până în 1908, când se mută pe Bd. Victoriei, aici a funcţionat Curtea de justiţie (Gerichtshof. K. u.).
În 1909 se deschide Internatul evanghelic care va funcţiona până în anii ’40.
După 1909 apar şi primele spaţii comerciale la stradă, magazinul lui Karl Ruth (în perioada interbelică măcelărie) şi un magazin de maşini de cusut, reprezentanţa firmei Singer.
A fost folosită ca locaţie pentru filmul “Cocoşul decapitat”  (2008) în regia lui Radu Gabrea.

Comentarii

mb @ 08/02/2014, 16:52
Multumim pentru detalii domnule Schuster.
Magazinul lui Karl Ruth in perioada interbelica a fost macelarie. In 1936 aceasta a fost preluata de Rudolf Schuster. Noi nu am prezentat toate spatiile comerciale care au existat, ci doar cele mai importante pana la al doilea razboi modial.
Dr. Alfred Schuster @ 08/02/2014, 13:51
Continuare a mesajului. Din 1943 (sau chaiar 42) in incaperile de la etaj, partea stanga, vis-a-vis scara a fost sediul comandanturii Wehrmachtului. In actualul apartament din dreapra, parter, azi locuieste un profesor acolo, nemtii au instalat un arest unde au arestat prizioneri rusi. Din toamna 1944 in aceleiasi incaperi in care a au fost nemtii, a intrat comandamentul armatei sovietice, si in arest au fast tinuti prisioneri germani. Noi avand mmezelaria si nasaul brutaria,mama si nasa au dus zilnic prizionerilor, atat rusilor ca si nemtilor o mancare, deseori calda.
Dr. Alfred Schuster
Dr. Alfred Schuster @ 08/02/2014, 13:37
M-am nascut in casa nr. 8 in 1937. Cateva specificari. Din 1936-148 magazinul din dreapta macaleria n-a fast a lui Karl Ruth ci si a firmei Rudolf Schuster. Centrul firmei in sre. Decebal 10. In stinga a fost din anii 30 o croitorie. Magazinul cu masini de cusut a fost probabil inauntea croitoriei. Croitorul a fost de etnie romana. Azi are dl Tancau un atelieri. Noi am fost evacuiati din casa in 11. iunie 1948. In timp de 2 ore sa scos in curte tot ce am avut de catva functionar ai partidului comunist, care au comandat catva soldati. Eu am pazit "averea" noastra, in timp ce parintii au cautat un loc unde sa ne ducem avutul. In apartamentul din a daoa curte, la etaj, s-a nascut tatal actualului Primar Johanis. Cu stima Dr. Alfred Schuster
add a comment