Patrimoniul istoric şi arhitectural al Sibiului

 

Str. Nicolae Bălcescu nr. 43

Str. Nicolae Bălcescu nr. 43

sec. XVI; XVIII; 1927

Descriere:

Clădire formată din subsol, parter şi trei etaje. Faţada spre stradă pe trei axe, în fiecare axă laterală fiind plasate câte două ferestre, iar central o fereastră identică flancată de câte o fereastră simplă. Streaşină proeminentă, acoperiş în două trepte.
În curte cursive din lemn pe etajele I şi III, şi  beton la et. II.

Istoric:

La 1 mai 1927 sunt finalizate ultimele două etaje şi se mută primii locatari în prima clădire cu trei etaje din Sibiu.
În sec. XIX aici era sediul Asociaţiei funcţionarilor comerciali înfiinţată în 1879 (se mută la nr. 6), iar corpurile din spate erau folosite de armată ca depozit de artilerie.
Casa se afla în proprietatea familiei Reissenberger.
La stradă, până la primul război mondial a funcţionat magazinul de mezeluri al fabricii Gustav Nussbacher.
În perioada interbelică la etaj era deschis un magazin de articole electrice (Radio LUX), iar la parter o bombonerie. Profilul magazinului a fost continuat şi în perioada comunistă prin Magazinul de dulciuri "Tosca", a cărei firmă cu neoane se mai observa pe clădire pana la renovarea din 2016.

Comentarii

mb@ 30/11/2014, 10:16
Atat in cartea de adrese din acel an cat si in alte reclame din alte ziare din perioada respectiva, magazinul apare la aceasta adresa de pe Balcescu. Magazinul Nussbacher se va muta la nr. 40 in perioada interbelica (anii '20) deci probabil ziarul nu este din 1900
bianca@ 30/11/2014, 0:11
Am gasit o reclama de prin 1900 in calendarul "Amicul poporului" la un magazin (filiala) a fabricii de mezeluri a lui Gustav Nussbacher de pe str. Rosmarinului, actuala Masarilor. Adresa este Balcescu (Cisnadiei de atunci) nr. 40, deci pe partea cealalta a strazii, cam in zona Casei Frida de azi. Chiar daca numerotatia de atunci nu mai corespunde cu cea de azi, e totusi putin probabil sa fi fost doua magazine de mezeluri unul vizavi de celalalt!
mb@ 17/04/2014, 8:44
corect 😉
Rares@ 16/04/2014, 21:44
Cladirea are 3 nu 2 etaje
add a comment