Patrimoniul istoric şi arhitectural al Sibiului

 

Piaţa Mică nr. 12

Piaţa Mică nr. 12

Vechime: sec. XV-XVI

Descriere:

Construcţia actuală datează din secolul XV-XVI, fiind una din primele case (din cele existente) construite pe urmele primului zid de fortificaţie al oraşului Sibiu.
Casa este formată din subsol, parter şi etaj. Subsolul e acoperit cu bolţi cilindrice având goluri în arc.
Parterul gotic în întregime e acoperit cu bolţi cu penetraţii în cruce şi bolţi cilindrice.
Acoperişul înalt în două ape, cu coamă paralelă cu faţadele, prezintă lucarne ochi pe două registre (5 spre Piaţa Mică şi 3 spre Piaţa Huet).
La etaj sunt patru încăperi boltite semicilindric şi una boltită în cruce, cu 3 travei, cu arce de descărcare spre peretele lateral al casei.
Construcţia, spre deosebire de majoritatea clădirilor de pe latura acestei pieţe, şi-a păstrat în întregime forma originală gotică atât la parter cât şi la etaj.

Elemente deosebite:

- Loggia boltită în cruce, cu patru arcade semicirculare, spre Piaţa Mică, pe pile de zidărie ce înglobează stâlpii originali din piatră (sec. XV);
- Cornişa clădirii, clasică cu elemente gotice şi renaştere;
- Usa gotică in podul casei.

Istoric:

Camera de la etaj dinspre Piaţa Huet, boltită cilindric, are o nişă în arc de cerc, care se pare a fost locul unei statui, această cameră având destinaţie de capelă.
În 1853 casa a fost cumpărată de Frederich Leonhardt iar după moartea acestuia proprietar apare fiica lui, Berta, care era căsătorită cu Andreas Kaufmann care avea un magazin de instrumente muzicale.

În partea stângă era deschis la începutul secolului XX magazinul lui Elias Eduard; În aprilie 1938 se deschide în acest spaţiu magazinul de stofe şi covoare a lui Fritz Müller.
În partea dreaptă a funcţionat până în 1912 magazinul de articole din piele al lui Samuel Reinerth, continuat de magazinul de manufacturi Hans Kerl, iar în perioada interbelică de magazinul lui I. Sandru.
În timpul celui de-al doilea război mondial în partea dreaptă apare debitul de tutun a lui Ernst Klein.

În prezent, clădirea adăposteşte Centrul de Informare şi Documentare “Cornel Irimie”, Studioul de Film Astra, o parte din laboratoarele de restaurare şi conservare ale CNM “ASTRA”, iar la subsol se află Expoziţia Muzeului de Etnografie Săsească “Emil Sigerus” – “Cahle Transilvănene – sec. XV-XIX”.

Comentarii

mb @ 10/09/2013, 15:43
Toate mesajele care contin atacuri la persoana sunt sterse.
La fel si cele care nu au legatura cu subiectul paginii web
Ioana29Sb @ 10/09/2013, 15:22
comunism clar si asta pe site-ul primariei din moment ce stergeti mesaje! m-am convins cu voi. site de mana a 3-a
mb @ 10/09/2013, 9:15
Doar moneda era din perioada 1235-1270, nu casa. La vremea respectiva era imposibil sa fie altceva aici decat zid de aparare. O casa de lemn sprijinita pe zid sau construita dupa demolarea zidului este posibil sa fi existat dar asta nu contrazice cele spuse aici, respectiv ca ACTUALA cladire dateaza din sec. XV-XVI si este printre primele construite pe locul fostelor ziduri. "Printre primele" face referire la cladirile existente in prezent, nu la cele disparute. Va rog sa ma credeti ca se cunoaste (cu aproximatie) si ordinea in care au fost ridicate casele de pe latura aceasta
Ioana29Sb @ 10/09/2013, 0:03
totusi conform SIBIU Ghid cultural-turistic Edit. FF Press Bucuresti de Alex. Avram si Vasile Crisan. pagina 78-79 aflam urmatoarele:

''Așa cum evidențiază săpăturile arheologice desfășurate în 1996 sub conducerea arheologului Petre Munteanu Beșliu, pe locul actualei clădiri se ridica a casă de lemn. Aceasta a fost datată pe baza unei monede din timpul lui Bela al IV-lea (1235-1270), cu specificarea că s-a constatat și existența anterioară a unui șanț de apărare.''

NU puteti spune ca actuala cladire dateaza din sec. 16 si ca este una din primele case construite pe zidul orasului-incinta I. Se intelege ca ACTUALA a fost si prima, astfel falsificand istoria prin omitere de detalii, cand defapt in apropiere de zidul de fortificatie sau chiar lipite de el au existat cladiri la mijlocul sec. 13, lucru dealtfel logic. Incinta a 2-a a aparut in prima jumatate a sec 13, aceasta proteja CEVA ! Acel CEVA fiind o piata/targ unde existau cladiri posibil si institutii(a se vedea prima primarie atestata la 1324)
add a comment