Patrimoniul istoric şi arhitectural al Sibiului

 

Şcoala în Sibiu: Universitatea la Sibiu

Universitatea la Sibiu

În urma dictatului de la Viena din 30 august 1940, prin care România a fost nevoită să cedeze Ungariei partea de nord a Transilvaniei, Universitatea „Ferdinand I“ din Cluj s-a refugiat la Sibiu între anii 1940 şi 1945. O problemă majoră a constituit-o găsirea de spaţii pentru toate secţiile universităţii şi anexele acestora.
În noua clădire destinată Liceului de fete Domniţa Ileana, încă nefinisată în totalitate, au fost instalate facultăţile de litere, istorie, drept, biblioteca universitară şi rectoratul.
Fosta fabrică Herma a devenit internat de băieţi. S-a numit Căminul Avram Iancu şi a fost inaugurat la 22 martie 1942.
Spitalul de pe Bastionul Haller a fost ocupat de Universitate care şi-a instalat aici o parte din clinici. În amfiteatrul spitalului s-au ţinut timp de câteva luni în toamna lui 1940 toate cursurile Facultăţii de Medicină până la amenajarea Cazărmii Gen. Dragalina din capătul Bd. Victoriei.
Şcoala de ofiţeri din capătul Bd. Victoriei a fost preluată în întregime de Universitate şi transformată în Palatul Clinicilor. Aici au fost transferate clinicile Universităţii, Facultatea de medicină precum şi Facultatea de Litere până la mutarea în clădirea din str. Banatului nr. 14. Această clădire a fost cumpărată de Universitate şi a găzduit şi Facultatea de istorie. În clădirea din capătul Bd. Victoriei, în fostul Pavilion al ofiţerilor, s-au instalat Muzeul Limbii Române şi Institutul de Igienă al Universităţii.
Cantina studenţească a funcţionat la început în unul din pavilioanele Târgului de Mostre. Aripa din dreapta a Direcţiei Fiscale, Bd. Victoriei 1-3, a fost amenajată în 1941 drept Casa Studenţească care cuprindea o sală de gimnastică, una de conferinţe, o sală de distracţii, un bufet, o sală de repetiţii, etc
Sibiul s-a bucurat în aceşti ani de prezenţa intelectualilor clujeni de renume european care au susţinut conferinţe, au înfiinţat publicaţii social-politice, culturale şi ştiinţifice, au constituit cenacluri literare.
După 1945 a urmat o pauză de 25 de ani până când Sibiul va deveni din nou un centru universitar. Acest lucru se va întâmpla în 1969 când se înfiinţa Facultatea de Filologie şi Istorie din Sibiu, în cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj. Inaugurarea a avut loc la 16 septembrie 1969, într-un cadru festiv. În anul 1971 s-a adăugat Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie, apoi Facultatea de Mecanică, specializarea T.C.M. Cele trei facultăţi au constituit în 1976 Institutul de Învăţământ Superior Sibiu, independent de universitatea clujeană. În 1984, facultăţile umaniste au fost desfinţate, rămânând doar Facultatea de mecanică ca parte a Politehnicii din Cluj.
După prăbuşirea regimului comunist, s-au reînfiinţat Facultăţile de Litere, Istorie şi Drept, Medicină, Tehnologia Textilelor şi Produselor Alimentare, Inginerie şi Ştiinţe în toamna anului 1990 constituindu-se Universitatea din Sibiu. Universitatea din Sibiu s-a extins în 1991, când Facultatea de Teologie a devenit parte componentă a Universităţii. În acelaşi an a fost inaugurat Colegiul Tehnologic şi Informatic.
Din 12 Mai 1995 Universitatea din Sibiu a primit numele ilustrului scriitor şi filozof român, Lucian Blaga.