1. home
  2. Oraşul de Sus
  3. Str. Arhivelor
  4. Str. Arhivelor nr. 3

Str. Arhivelor nr. 3


Str. Arhivelor nr. 3

Vechime: 1914 - 1923
Arhivele Statului

Descriere:

Clădire formată din şase corpuri.
Caracteristica construcţiei este separarea administraţiei de depozite în două clădiri diferite legate între ele printr-un coridon lung, măsura luată pentru cazul izbuncnirii unui incediu.
Clădirea administrativă, aflată spre str Arhivelor, se deosebeşte prin pilaştrii colosali şi portalul cu coloane.
În stânga, un fel de bowindow, iar partea centrală este structurată pe şapte axe. Central, patru pilaştri cu capitel ionic separă cele trei axe. Deasupra accesului pietonal apare înscrisă data construcţiei.
Corpul din dreapta este un coridor de legătură cu corpul care adăposteşte depozitele.
Depozitele se află de-a lungul străzii T. Popovici şi se caracterizează prin ferestre mari, dreptunghiulare care asigurau o iluminare cât mai bună a depozitelor.
Construcţie în maniera Artei 1900, cu elemente eclectice, opera arhitectului W. Josef Bedeus, se pare, după arhivele din Schwerin.

Elemente valoroase:

- Faţada corpului din stânga cu balconul central sprijinit pe două coloane masive;
- Faţada corpului din dreapta, colţ cu strada Tipografilor, cu friza decorată cu stemele Sibiului şi Transilvaniei.

Istoric:

Arhiva oraşului este atestată documentar la 1463. Depozitează fonduri documentare ce se referă la evenimente istorice din perioada 1009 - 1984.
În vechea clădire a funcţionat o Bibliotecă populară deschisă în anul 1900 iar până la primul război mondial au funcţionat două instituţii importante: Tribunalul Municipal (Gemeindegericht städtisches) şi Serviciul de ocuparea fortei de munca (Arbeitsvermittlungsstelle des Bürger und Gewerbeverein).
În anul 1923 Arhiva Naţională se mută din incinta primăriei în clădire proprie, prima construcţie din ţară pentru păstrarea şi conservarea patrimoniului arhivistic, unde se află şi astăzi.

În perioada 1945-1952 aici a fost sediul Miliţiei Regionale Sibiu.

HARTA:

ALBUM FOTO