1. home
  2. Biserici istorice
  3. Biserica Sf. Johannis

Biserica Sf. Johannis


title}

ISTORIC

1827 - Johann Engelleiter, preot din Turnişor, lasă o sumă consistentă de bani în scopul construirii pentru locuitorii din cartierul Iosefin, a unei biserici şi a unei locuinţe pentru preot.
1883 - Se termină construcţia Casei Luther şi a Bisericii Johanniskirche. Construcţia a fost începută în 1881 şi a fost realizată de firma Baumann & Königer. Tâmplarul Johann Barthmes a realizat altarul şi amvonul.
Aşezământul cuprindea: orfelinatul, căminul de zi pentru şcolari, şcoala evanghelică a cartierului Iosefin şi biserica.
1910 - Datorită deteriorării clădirilor, biserica şi locuinţa învecinată sunt închise. În acelaşi an biserica este demolată;
1912 - Biserica Sf. Johannis este reconstruită în formă care se găseşte astăzi.
Este legată printr-un gang deasupra porţii de locuinţa preotului, în prezent Centrul de Cultură şi Dialog Fr. Teutsch. Arhitectul noului complex a fost J. Bedeus von Scharberg.

ELEMENTE VALOROASE

În biserică se află două altare poliptice: altarul din Fişier (est) dedicat Sf. Martin şi altarul din Roadeş (vest).
Trei din cele patru imagini aflate pe aripile laterale ale altarului din Fişier sunt preluate din legenda Sf. Martin. Numai imaginea din dreapta-sus are o temă diferită, şi anume, Liturghia Sfântului Grigore. Maestrul Johann Stoss a pictat şi cele patru panouri înfăţşând sfinţii evanghelişti care flanchează altarul central. Imaginea centrală datează din secolul al XIX-lea. Latura zilelor lucrătoare înfăţişează Patimile în opt imagini.

Statuile lui Ioan Botezătorul şi Ioan Evanghelistul din altarul central din Roadeş se numără printre cele mai frumoase sculpturi de altar din Transilvania. Ele sunt atribuite meşterului sculptor din Nürnberg, Veit Stoss. Cele două panouri de pe aripa stângă a laturii zilelor de sărbătoare, sunt dedicate Sfântului Ioan Botezătorul, celelalte două - Sfântului Evanghelist Ioan. Şi aici laturile zilelor lucrătoare, prezintă Patimile în opt imagini.
De o înaltă calitate este şi tabloul Jelirii lui Hristos, aflat în predela altarului.
Tablourile celor patru evanghelişti care flanchează panoul central au fost pictate de Johann Stoss.
Basorelieful Isus între copii aflat deasupra uşii de la intrare a fost comandat la Viena în 1883.

Biserica se poate vizita între orele 12-14 şi 17-19;
Lungimea interior: 21.90m, lăţimea: 12.80m. Înălţimea turnului: aprx. 27m.

HARTA:

ALBUM FOTO

  • Biserica veche demolata in 1910