1. home
  2. Oraşul de Jos
  3. Str. Azilului
  4. Str. Azilului nr. 4

Str. Azilului nr. 4


title}
monument
SB-II-a-A-12049

Comun cu str. Turnului nr. 8
Vechime: 1292-1760

Descriere:

Biserica Azilului şi Azilul de bătrâni, menţionat prima dată documentar în 1292 când biserica ordinului cruciaţilor Sf. Spirit (Bruderschaft von Heiligen Geist) organiza aici pentru bolnavi şi săraci primul spital din Sibiu şi de pe actualul teritoriu al României.
Ansamblul Azilului se compune din mai multe clădiri care închid la mijloc 6 curţi interioare legate între ele prin pasaje boltite înguste. Cel mai vechi corp este situat paralel cu strada Azilului şi se considera că datează din sec. XIII-XIV. Clădirea prezintă, înspre curte, o loggie de la un capăt la altul, suprapusă, formată la parter din arcade simple, căzând pe pile foarte groase, iar la etaj cu deschideri mai mici , sub forma unor ferestre, dar fără sticlă, cu balustradă plină de zid.
Camerele de la parter sunt acoperite cu bolţi, cu penetraţii în cruce
Clădirile dinspre vest, dând în str. Turnului au fost construite în etape trei secole mai târziu.
În partea stângă a clădirii alipita bisericii, se găseşte o ramă de uşă păstrată de la vechea poarta de acces din str. Turnului, care are săpată în lemn inscripţia: "Die alte Jahr 1567 - neue Jahr 1775", care se referă cel mai probabil la momentul în care a fost ridicat corpul de clădire din strada Turnului (1567) şi anul când clădirea a fost modificată primind aspectul actual (1775)
 

Elemente speciale:

- Placa funerară a unui copil cu iniţialele T.W. decedat în 1574, păstrată în prima curte; Piatra poartă inscripţia: TW/ 1574/ NASCIMUR AC /OMNES SUMAM/PROPERAMUS AD/HORAM ET NIHIL/HAEC VITA ESSE/QUIA LABOR AT/ QUE DOLOR;

- În exterior se păstrează vechiul clopot din turn. Este cel mai vechi clopot ce se aude astăzi în Sibiu: datează de la 1509 şi poartă inscripţia „ad iuva nos deus”. Are o înălţime de 112 centimetri şi un diametru de 44 centimetri.

- Stâlpul de lemn cu inscripţia "Die alte Jahr 1567 - neue Jahr 1775".

HARTA:

ALBUM FOTO