1. home
  2. Oraşul de Jos
  3. Str. Faurului
  4. Str. Faurului nr. 19

Str. Faurului nr. 19


title}

Vechime: 1628, sec. XVIII

Descriere:

Clădire cu cinci corpuri, din care două spre stradă, amplasate într-o curte rezultată din unificarea a două parcele. Acoperişul medieval al corpului din dreapta, înalt, în două ape, cu coamă paralelă cu faţada, prezintă două lucarne ochi.

Istoric:

Un document în iebraică descoperit în peretele unei camere de la etaj indică vechimea casei în anul 1628 şi specifică că aici a fost sediul unei bresle.

Tipografia Georg Haisen se mută în Piaţa Mică în anii ’20.

Restaurantul Tinda Thomas (Thomas Diele) deschis în 31 ianuarie 1926. Avea o sală de mese, bodegă şi o sală de dans. Încăpeau până la 1000 de persoane. În 1928 i se adăuga o sală de popice.
În curte, pe partea stângă, se deschide la 9 decembrie (alte surse 19 octombrie) 1933 Cinema Roxy în fosta sală de dans a restaurantului Thomas. Proprietar: Melania Cengari.
În 1938 se schimbă denumirea în Cinema Rio. Intrarea se făcea prin gangul din stânga clădirii. După război, clădirea şi cinematograful au fost luate de armată.
În anii ’50, după naţionalizare, atât clădirea cât şi cinematograful intra în proprietatea statului.
Cinematograful îşi schimbă denumirea în Cinema Arta. Avea 420 de locuri.
În anii ’70 din cauză că nu prezenta siguranţă în exploatare cinematograful este închis.
Spaţiul devine pentru o perioadă depozit al fabricii 13 decembrie, iar din anii '80 sală de sport, aici se făceau antrenamente de judo.
În curte exista o fântână arteziană mutată pentru o perioadă în faţa Teatrului Gong.
La 23 septembrie 1935 se inaugurează la etajul clădirii Clubul Tineretului Liberal din jud. Sibiu.

HARTA: