1. home
  2. Oraşul de Sus
  3. Str. Gen. Magheru
  4. Str. G-ral Magheru nr. 3

Str. G-ral Magheru nr. 3


title}

cca. 1891 – 1900 (1894)

Descriere:

Clădire retrasă faţă de frontul caselor, formată din subsol, parter şi etaj, prezintă faţadă eclectică. Trei axe delimitate prin lezene cu capitel corintic: ferestre înalte, în arc semicircular, ancadramente cu capitel doric, antablamente cu frontoane triunghiulare, parapetul ornamentat cu casete. Streaşină susţinută de o friză de denticule, acoperiş în două ape, o lucarnă de tip ochi.

Elemente deosebite:

Sala festivă de la etaj cu stucaturi aurite, corpuri de iluminat metalice (1894).

Istoric:

Din 1847 aici a funcţionat Casina Civilă şi Militară şi Casina Internaţională. În 1894 se dă în folosinţă noua sală de dans, actuala Sală a oglinzilor. Mai dispunea de sală de biliard, camere pentru cărţi de joc, două biblioteci cu peste 6000 de volume, săli de lectură unde se putea citi presa vremii (37 de publicaţii în 1896). Aici se organizau celebrele baluri ale ofiţerilor.
La parter era restaurantul Czell & Söhne. Se închide în 1920, spaţiul fiind ocupat de Cercul Militar Civil.
Între 1918-1936 aici se găsea Librăria Săteanului (cu tipografie) a lui Ilie Măgurean şi redacţia ziarului Cuvântul Poporului.
În decembrie 1936 se mută în loc Banca Românească, suc. Sibiu şi Societatea de Asigurări Dacia Română.
În perioada comunistă aici a fost Casa de Cultură a Tineretului. În zilele de joi, sâmbătă şi duminică se organizau baluri.

HARTA: