1. home
  2. Oraşul de Jos
  3. Str. Movilei
  4. Str. Movilei nr. 8

Str. Movilei nr. 8


title}

1930
Pe acest loc s-a infiintat în 1886 Scoala civila de stat pentru fete (Stats- Mädchen Bürgerschule), urmata în 1909 de Scoala civila pentru baieti. 
In 1920 prin Ordin al Ministerului Instructiunii din Cluj , se infiinteaza Scoala Superioara de Comert. 
La parter si etajul I isi desfasurau activatea cele doua scoli civile (medii) si la etajul II cele doua scoli comerciale, una de baieti si alta de fete. 
Spatiul fiind insuficient , programul scolilor se desfasura in doua schimburi, situatie care afecteaza calitatea învatamântului si care determina mutarea unor scoli în alte sedii. Astfel au fost inchiriate doua sali de clasa de la Scoala elementara de pe Avram Iancu. 
În final şcolii i s-a acordat aceasta clădire unde s-au amenajat 10 săli de clasă şi unde, din septembrie 1930, îşi începe activitatea separat, Şcoala Comercială superioară de fete sub direcţiunea d-nei prof. Elisa I. LIiescu prin desfintarea celor doua scoli medii.
Tot in 1930 este transferată Şcoala Elementară de Comerţ de băieţi de la Sălişte în sediul şcolii, alături de şcoala Comercială Superioară de băieţi.
In 1936 se unesc Scoala Elementara de Comert de baieti cu Scoala Comerciala Superioara de baieti, formând Liceul Comercial de baieti cu durata de 8 ani.
In 1948 Liceele Comerciale s-au transformat în Scoli Tehnice de Administratie Economica având si scoala profesionala comerciala.
In 1950 se înfiinteaza Scoala Medie Tehnica Metalurgica , iar scolile comerciale încep sa se mute în alte localuri. 
In 1955 apare Scoala Profesionala de Ucenici a Ministerului Industriei Lemnului si apoi a Ministerului Constructiilor si a Materialelor de Constructii. Treptat alaturi de clasele scolii profesionale apar si clasele de liceu,la început clasele IX ,X (treapta I) urmate firesc de clasele XI,XII (ca treapta II).
Anul scolar 1977-1978 este anul primilor absolventi de liceu cu diploma de bacalaureat ai acestei scoli numita ,, Liceul Industrial Nr 3’’. Ulterior emblema scolii se mai schimba în Grup Scolar Forestier , Grup Scolar pentru Exploatarea si Industralizarea Lemnului, iar în 1996 Grup Scolar ,, Avram Iancu’’ reunind sub acest nume mai multe forme de învatamânt : liceu zi si seral , scoala profesionala ,scoala de ucenici , scoala postliceala , scoala de maistri
 

HARTA:

ALBUM FOTO