1. home
  2. Oraşul de Jos
  3. Str. Ocnei
  4. Str. Ocnei nr. 1

Str. Ocnei nr. 1


title}
monument
SB-II-m-B-12153

Vechime: sec. XV-1/2 XVI; sec. XVIII; 4/4 XIX ?

Descriere:

Imobil format din subsol, parter şi două etaje situat la joncţiunea dintre “Oraşul de sus” şi cel “de jos”.  Spre str. Ocnei, faţada este structurată, la nivelul etajelor, în opt axe. La parter, datorită  pantei şi a realizării, în 1860, a accesului carosabil pe sub "Podul minciunilor", apar doar cinci axe, trei din stânga situându-se la nivelul subsolului, următoarea fiind gangul în arc semicircular al porţii. Ferestrele de la etajul I au ancadramente dreptunghiulare,  cornişă dreaptă sprijinită pe console în formă de volute, solbanc, parapet decorat cu casete decorative.

Două coşuri trapezoidale (sec.XVIII).

Istoric:

Clădirea a fost ridicată la sf. sec. XVIII pe locul unor clădiri mai vechi. A avut destinaţia de han, aripa din spate era folosită pentru grajduri.
În decembrie 1840, după doi ani de lucrări, se deschide hanul “Coroana Ungariei” (Zur Ungarischen Krone). Dispunea de cafenea iar la ultimul etaj era casino.
Farmacia lui Jikeli (între 1848-1882) a venit din Piaţa Mică în urma demolării caselor de pe strada Ocnei. În 1882 se mută în strada Ocnei nr. 2. În a doua jumătate a sec. XIX  proprietar era farmacistul Karl Henrich (avea farmacia "La Ursul" din Piaţa Mică).
În primul deceniu al sec. XX clădirea a fost folosită de armată (Brigada 12 Artilerie) până la finalizarea construcţiei din Calea Dumbrăvii.

HARTA:

ALBUM FOTO

  • Plan parter, perioada interbelica