1. home
  2. Oraşul de Jos
  3. Str. Ocnei
  4. Str. Ocnei nr. 3

Str. Ocnei nr. 3


title}
monument
SB-II-m-A-12155

FOSTUL HAN “LA MIELU ALB”
Vechime: sec. XV-XVI; sf. sec. XVIII- înc. sec. XIX

Descriere:

Construcţia formată din parter plus etaj se desfăşoară pe un plan amplu dreptunghiular ce închide la mijloc o curte interioară.
Accesul în curtea construcţiei se face în colţul de sud-est al clădirii, printr-o boltă acoperită.  Accesul la etaj se face pe 2 scări exterioare, într-un balcon ce înconjoară partea interioară a clădirii.
La parter, interiorul este boltit cu bolţi foarte frumoase cu penetraţi în cruce şi bolţi cilindrice simple.
Clădirea are o faţadă retrasă cu gang boltit prin care se pătrunde într-o incintă închisă pe toate laturile. O trecere boltită permitea accesul căruţelor într-o a doua curte folosită ca parcare.

Elemente deosebite:

- Loggia de la etaj din curte cu 2 coloane în stilul renaşterii şi 3 travei în arc (bolta fiind cu penetraţii);
- Pictură murală interior.

Istoric:

Casa s-a construit la începutul sec XVI, având parter şi etaj parţial, etajul fiind finalizat un secol mai târziu.
La început parterul a avut destinaţia de magazie, în sec. XVII întreaga clădire căpătând funcţia de han (Hanul La Mielul Alb“ / ZUM WEISSEN LAMM”).
Unele surse sugerează că latura de vest a clădirii din curte a avut iniţial rolul de capelă.
La parterul corpurilor de la stradă au funcţionat numeroase spaţii comerciale.
Aici se găseau magazine de haine, de încălţăminte, băcanii, un depozit de maşini de cusut şi biciclete (deschis în 1926), iar din 1934 magazinul de prezentare al fabricii de mezeluri J. Theil.
În perioada interbelică a mai funcţionat aici un restaurant, clădirea fiind cumpărată de  Fabrica de bere Trei Stejari. Restaurantul cu grădină s-a numit “La Mielul Alb”, iar după naţionalizare s-a transformat în Bufetul Cindrelul devenit în anii ’70 cofetărie.

Se zice că prin anii ‘50 o femeie a fost lovită mortal de un bosaj care s-a desprins de pe clădire şi care avea forma unui cal. Se întâmpla la o zi după ce o ghicitoare i-a prezis că o să moară lovită de un cal.

HARTA:

ALBUM FOTO

  • Plan parter, perioada interbelica