1. home
  2. Oraşul de Jos
  3. Str. Al. Odobescu
  4. Str. Al. Odobescu nr. 2

Str. Al. Odobescu nr. 2


title}

1897

Descriere:

Clădirea în pantă,  prezintă două faţade diferite: spre strada Odobescu are parter şi etaj, iar în direcţia opusă (str. Moş Ion Roată) are parter şi trei etaje.  La etaj  ferestre în arc semicircular cu parapetul prevăzut cu balustradă. La parter, pilaştri dorici, iar la etaj,  pilaştri cu capitel compozit. Întreaga faţadă, mai puţin rezalitul, este apareiată cu bosaje dreptunghiulare.  Acoperişul este în patru ape şi are  trei lucarne semicirculare din tablă. Interior: Coridor intern  la etaj, deschis spre holul central cu parapet din baluştri, deasupra cărora sunt plasate coloane dorice canelate.

Prima curte acoperită cu sticlă şi metal din Sibiu.

Istorie:

Imobil construit de arhitectul sibian Carl Heinrich Eder pentru Şcoala evanghelică primară de băieţi (Evangelisch Knabenelementarschule A.B.). În perioada interbelică a devenit Gimnaziu.
În 1957, se înfiinţează Şcoala de Arte. Din anul 1964 şcoala s-a numit Liceul de Muzică, iar din 1965, Liceul de Muzică şi Arte Plastice. După o întrerupere a instruirii la nivel liceal, anul 1990 a însemnat readucerea în peisajul instituţional sibian, a Liceului de Artă.

Vechea clădire:
Clădirea veche a fost în sec. XVI-XVIII spital pentru femei. Din 1735 clădirea a fost vândută de Magistrat şi adăpostea un depozit de cereale şi fier. A fost preluată de armată.
Pe acest loc a existat o cazarmă militară Kaserne Jäger (anexe) (Cazarma vânătorească) care se mută în 1892 pe Calea Dumbrăvii.
Din 1892 aici va funcţiona Fabrica de jucării (Spielwarenfabrik, Aktiengesellschaft. Fabrik).

HARTA: