1. home
  2. Oraşul de Sus
  3. Parcul ASTRA
  4. Spitalul de pediatrie

Spitalul de pediatrie


title}

Str. George Bariţiu nr. 3

Clădirea a fost ridicată în 1906 pe locul fostelor băi Habermann construite în 1880.

Popularitatea tot mai mare a Băii Populare, inaugurată în 1904, l-a convins pe Dr. Carl Wolff să ia în considerare oferirea posibilităţii de cazare şi tratament a pacienţilor veniţi din exterior.
Astfel a luat naştere Sanatoriu construit de către Casa Generală de Economii (Hermannstädter Allgemeine Sparkasse) ca parte a complexului Bade- und Kuranstalt Hermannstadt (Institut für diätetisches und physikalisches Heilverfahren) din care făcea parte şi Baia Populară.
Clădirea este decorată cu motive preluate din repertoriul barocului şi Art Noveau (vezi decoraţiile uşilor de la intrare) fiind ridicata după planurile Prof. Karl Hocheder din München, de catre arhitectul Hans Heckner  care a lucrat cu firma de constructii Gustav Mätz.

Clădirea sanatoriului se compunea jumătate din camerele destinate bolnavilor, iar cealaltă jumătate era destinată locuinţelor de închiriat şi locuinţei doctorului instituţiei (la început Dr. Ludwig Reissenberger)
Restaurantul (sala de mese) şi sala de lectura erau amplasate parţial în corpul de clădire care făcea legătura dintre baie şi sanatoriu.

Dupa razboi isi schimba denumirea in Sanatorul Stadtpark (proprietar Hermannstadter allg. Sparkasse) iar in 1934 se inaugureaza Clinica “Dr. Martin Luther” care va functiona până la 1 iulie 1945 când a fost desfintata.
În 19 august 1945 s-a inaugurat spitalul Asigurărilor Sociale "Prof. Ghe. Nicolau", iar mai tarziu a fost Policlinica de copii.

În prezent îşi desfăşoară activitatea secţia Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului de Pediatrie Sibiu.

HARTA: