1. home
  2. Centrul istoric
  3. Piaţa Huet
  4. Piaţa Huet nr. 3

Piaţa Huet nr. 3


title}
monument
SB-II-m-A-12080

Casa Calfelor
Vechime
: sec. XIII; sec. XV-XVI

Descriere:

Clădirea în formă de patrulater neregulat a fost construită în etape succesive în zwingerul constituit între zidurile centurii a I-a şi a III-a, în care se dezvoltă şi curtea imobilului, situată la un nivel intermediar între platformele Oraşului de Jos şi de Sus. Construcţia preia diferenţa de relief având 4 nivele, cu planul retras în trepte. Spre Pasajul Scărilor clădirea înglobează resturi ale zidului centurii a III-a. Acoperişul, cu o pantă accentuată spre această faţadă, păstrează un coş înalt şi o lucarnă ochi, precum şi două steaguri de vânt, datate 1690 respectiv 1743, atestând etape de renovare. Scara Turnului, reamenajată în 1860, delimitează faţada laterală stânga a clădirii, cu accese directe de la palierele scării la etajele I şi II.
Spre Piaţa Huet există o inscripţie de renovare (1542) incizată în tencuială.
Faţada dinspre Piaţa Huet, cu o intrare ce corespunde celui de al patrulea nivel, a fost extinsă spre spaţiul pieţei la sfârşitul secolului trecut, corpul adăugat atunci rezolvând accesul în turn.

Elemente deosebite:

- Steag de vânt, cu anii 1690 respectiv 1745 şi iniţială GB;
- Curtea interioară între zidurile de fortificaţii, care corespunde nivelului doi;
- Stâlpul Calfelor, ridicat în 2004, unde fiecare calfă care trece prin Sibiu îşi lăsă o amintire specifică meşteşugului pe care îl reprezintă.

Istoric:

Din sec. XIX şi până la naţionalizare, clădirea a aparţinut câtorva generaţii ale familiei Thoiss. Frederich Thoiss deschide aici o patiserie în 1900 care va funcţiona până la primul război mondial.
Clădirea a suferit un incendiu în 1977.
În 1995 s-a prăbuşit peretele spre curte.
În 2002 primele calfe călătoare au poposit la Sibiu după o lungă absenţă. Au primit găzduire în această clădire şi în Turnul Scării. De atunci Piaţa Huet nr. 3 a devenit reşedinţa oficială a calfelor călătoare care au înfiinţat o asociaţie şi pot fi văzute în Sibiu în fiecare vară în lunile iulie şi august.

HARTA:

ALBUM FOTO