1. home
  2. Oraşul de Sus
  3. Piaţa Unirii
  4. Piaţa Unirii nr. 1

Piaţa Unirii nr. 1


title}

Bloc “Prima Ardeleană”
Vechime
: 1934 - 1935

Descriere:

Clădire formată din subsol, parter, trei etaje şi mansardă la intersecţia străzilor N. Bălcescu şi Piaţa Unirii. Clădirea reprezintă cel mai elocvent exemplu de Art Deco care poate fi găsit în Sibiu. Accesul principal este flancat de două basoreliefuri realizate în maniera anilor ‘30. Faţadele clădirii sunt decorate cu basoreliefuri cu elemente simbolice.

Istoric:

Clădire ridicată de Societatea de Asigurări Prima Ardeleană, pe locul a trei clădiri vechi. Construcţia a început în 13 august 1934 sub conducerea ing. Tiberiu Eremie din Bucureşti. Arhitect: Ghe. Cristinel din Bucureşti. A fost inaugurată la 1 sept 1935.
Societatea îşi avea sediul la etajul 1.
După naţionalizare a devenit sediul Reprezentanţei Judeţene Sibiu a Societăţii de Asigurări Sovieto-Române „Sovromasigurare”.

Pivniţa a fost folosită ca depozit antiaerian în timpul războiului.

În vechea clădire a funcţionat începând cu anul 1899 Farmacia lui Herzberg Karl, continuată în perioada interbelică de J. C. Molnar. În perioada construcţiei clădirii, farmacia se mută pe strada N. Bălcescu la nr. 39 după care revine in această locaţie fiind cea mai veche farmacie în funcţiune din Sibiu, cunoscută de generaţii sub numele de "Farmacia 24".
În această clădire a funcţionat începând cu mijlocul anilor '30 şi Banca Centrală pentru Industrie şi Comerţ (sucursala Sibiu) până în 1940 când îşi închide reprezentanţa de la Sibiu.
Colţul clădirii spre strada Nicolae Bălcescu a reprezentat de-a lungul anilor pentru sibieni locul favorit de întâlnire în oraş.

HARTA:

ALBUM FOTO