1. home
  2. Oraşul de Sus
  3. Str. Tribunei
  4. Str. Tribunei nr. 15

Str. Tribunei nr. 15


title}

Vechime: 1904

Descriere:

Clădire formată din subsol, parter şi două etaje, pe o parcelă comună cu casa din str. I. Lupaş 14. Faţada bogat decorată cu bosaje incizate, ancadramente dreptunghiulare compuse cu frontoane curbe şi ghirlande vegetale. Simetria este accentuată de frontonul din segmente curbe, neorenascentist, decorat cu elemente vegetale, o amplă scoică şi o urnă la partea superioară. Acoperişul în două ape, mansardat, prezintă un accent de forma unui trunchi de piramidă care subliniază elementul central.

Istoric:

Clădire ridicată de Ion Preda (1841-1930) - avocat si consilier fiscal al mitropoliei Ardealului.

Vechea cladire:
Sediul la Asociaţia “Typografia” care avea tipografie, librărie; Redacţia ziarului Tribuna care îşi muta sediul aici la începutul lui 1896 şi va funcţiona până la 28 aprilie 1903 când apare ultimul număr al ziarului.
Tot aici era şi redacţia la ziarul Foaia Poporului.

Se spune că elevi fiind la liceu, Octavian Goga, Ioan Lupaş şi Aurel Vlaicu veneau zilnic la sediul Tribunei pentru a primi gratuit ziarul;
Aici a locuit ultimii ani de viaţa Ioan Pop Reteganu (1853-1905) ziarist şi scriitor.

În vechea clădire a funcţionat prima biserică ortodoxă din Sibiu, capela grecească, deschisă în anul 1699. A funcţionat ca biserică până la ridicarea Bisericii cu hramul „Schimbarea la Faţă”, pe locul actualei catedrale mitropolitane.

HARTA:

ALBUM FOTO