1. home
  2. Oraşul de Jos
  3. Str. Vopsitorilor
  4. Str. Vopsitorilor nr. 13

Str. Vopsitorilor nr. 13


title}

Imobil comun cu str. Zidului 8
sec. XV; 2/2 XVII - XVIII; 1794; 2/2 XX.

Imobil format din şase corpuri dispuse între str. Vopsitorilor şi str. Zidului. Corpul principal are un rezalit spre strada şi este format din parter şi etaj. Acestui corp i s-a alăturat un corp mansardat în stânga iar în sec. XVIII un corp cu parter şi etaj, în dreapta. La etaj sunt amplasate două ferestre prevăzute cu obloane din şipci reglabile. Partea centrală este marcată la parter prin amplul gang de acces în arc semicircular. La acoperiş apare o singură lucarnă de tip ochi.
Corpurile spre str. Zidului sunt de factură industrială.

Pe coama acoperişului se afla până nu demult o statueta din ceramică (sec. XVIII ?) reprezentând pe Sf. Florian patronul olarilor sub forma unui soldat roman ce poartă în dreapta o lance, în timp ce cu stânga toarnă apă dintr-un vas, precum şi un steag de vânt pe care erau marcate iniţialele A.F şi anul 1794.

De remarcat poarta semicirculară în două canaturi cu foi de lemn din scânduri dispuse radial, în care, central, apare o imagine cu disc solar; feroneria datează din sec. XVIII.

Aici a funcţionat Fabrica de oţet şi alte produse alimentare a lui Rudolf  Mühlsteffen, care era şi proprietarul clădirilor (fabrica se afla în corpurile de clădire dinspre str. Zidului).

HARTA:

ALBUM FOTO

  • Corp in str. Zidului