Anul 1848


Cauta dupa an:
Cauta dupa keyword:

Evenimente importante din anul 1848

05.02 - Andrei Şaguna este confirmat episcop.
24.03 - Simion Bărnuţiu, pe atunci student la Academia de Drept, lansează manifestul antiunionist PROVOCATIUNE. El trimite proclamaţia studenţilor români din Blaj, Cluj, Târgu Mureş şi Braşov cu îndrumarea că fiecare student să o copieze şi să o trimită în satul său.
În ziua de 26 martie 1848, la Sibiu, Bărnuţiu redactează o a doua proclamaţie, în termeni tot atât de energici şi de naţionali, cerându-se de la români: “Să vă adunaţi toţi în jurul principiului naţional, aici să staţi, de aici să porniţi, aceasta să pretindeţi înainte de toate, chiar pentru aceea nici o uniune cu ungurii, care nu vreau să ştie de acest principiu.” 
03.04 - Universitatea Săsească a renunţat la o parte din privilegiile pe care le avea de secole şi a hotărât, la 3 aprilie, ca românii pot fi numiţi în oficiile comunale şi districtuale; copiii lor pot învăţa la meşteşugarii saşi, iar bisericile ortodoxe şi greco-catolice pot primi loturi agricole.
26.04 - Are loc la Sibiu o consfătuire la care, pe lângă fruntaşii localnici, au participat şi delegaţi din Blaj. Simion Bărnuţiu a prezentat un proiect-program, axat pe următoarele idei mari: proclamarea independenţei naţiunii române, depunerea jurământului naţional, protestul împotriva „unirii” cu Ungaria.
În aceeaşi consfătuire s-au stabilit şi culorile steagului Adunării de la Blaj: albastru, alb, roşu (culorile Revoluţiei franceze), iar pe steag – confecţionat la Sibiu – s-au scris cu litere de aur: „Libertate, egalitate, fraternitate” şi „Virtutea româna reînviata”.
Atitudinea binevoitoare a saşilor făcea ca un important grup de revoluţionari moldoveni aflaţi în exil: Alecu Russo, Costache Negri, G. Sion, C. Epureanu, C.A. Rosetti, să aleagă, în aprilie 1848, Sibiul drept cel mai sigur adăpost, constituind aici primul pol revoluţionar.
03.05 - Comitetul Naţional Roman format din A. Tiberiu Laurian, Simion Bărnuţiu, Nic. Bălăşescu, Timotei Cipariu, I Bran se stabileşte la Sibiu.
În clădirea teatrului are loc o demonstraţie împotriva anexării Ardealului de către Ungaria.
In ziua urmatoare in Turnul Sfatului se arborează steaguri  negru-galbene. 
18.05 - Universitatea Săsească convoacă o adunare la Sibiu, cu delegaţi din toate zonele locuite de saşi, care se pronunţă împotriva unirii Ardealului cu Ungaria; La 22 mai se trimite un mesaj împăratului.
În seara de 17 August se operează la Sibiu arestarea lui August Treboniu Laurian şi Nicolae Bălăşescu, membrii influenţi în comitetul naţional roman, care îşi avea sediul la Sibiu. Ei sunt însă puşi în libertate, după intervenţia energică a românilor din Sibiu şi satele vecine.
In ziua de 23 August. Simion Bărnuţiu, a scăpat de arestare sărind pe fereastra restaurantului unde se afla (Hotel Curtea Mediasului)
13.09 - Vânătorii voluntari braşoveni intra în oraş şi sunt primiţi în mod festiv.
01.10 - O mare adunare cetăţeneasca se pronunţa pentru monarhia unică şi împotriva unirii cu Ungaria.
27.12 - Se sărbătoreşte instalarea pe tron a împăratului Franz Josef I. 
La 28 decembrie 1848 are loc la Hotelul Împăratul Romanilor Adunarea Naţională Româna formată din 250 de reprezentaţi care îl aleg pe Andrei Şaguna ca preşedinte.
La ordinul generalului comandant Baronul Puchner, toţi maghiarii care trăiesc în oraş sunt dezarmaţi.
1240 de femei sibiene trimit o petiţie împărătesei cerând ocrotirea limbii germane.
Se înfiinţează Societatea Ardeleană pentru Ştiinţele naturale (Naturhistorischer Verein). S-a desprins din Verein für Siebenbürgische Landeskunde devenind o importanţă asociaţie ştiinţifică. Dintre membrii ei: Michale Fuss, Eduard Bieltz, Karl Fuss, L. Kuhn.
Ia fiinţă fabrica de săpunuri şi lumânări Meltzer.
Înfiinţarea Asociaţiei filantropice pentru sprijinirea celor sărăciţi de război.
Prin demolarea unei case se lărgeşte stradă din Piaţa Mică şi curtea bisericii.

Cronologia evenimentelor importante din istoria Sibiului a fost întocmită de Marian Bozdoc pe baza surselor indicate AICI.
Dacă descoperiţi neconcordanţe sau dacă un eveniment important nu se regăseşte în listă, vă rugăm să ne contactaţi prin EMAIL.
Vă mulţumim!