Anul 1853


Cauta dupa an:
Cauta dupa keyword:

Evenimente importante din anul 1853

01.01 - S-a infiinţat Oficiul cercual  Sibiu, tip de organizare militară a administraţiei cu rol de prefectură, instaurată de autorităţile habsburgice. 
03.01 - Primul număr din Telegraful Roman, care apare şi astăzi fiind cel mai vechi ziar din România şi din Europa de sud-est
16.07 - Actorul curţii imperiale Ludwig Löve deschide stagiunea ca oaspete al teatrului.
24.07 - La stejarul imperial din Dumbravă Sibiului se dezveleşte o placă de bronz care să marcheze prezenţa împăratului la Sibiu.
27.07 - Magistratul oraşului interzice trecerea cirezii prin oraş.
20.08 - Se deschide Oficiul Telegrafic pe actuala strada Andrei Şaguna.
15.12 - Se reorganizează magistratul oraşului.
Prima menţiune despre electricitate din România, în analele Gimnaziului Evanghelic unde cabinetul de fizică este înzestrat cu "două maşini pentru produs curent electric, o coloană Volta şi o baterie electrică:
Se începe renovarea bisericii parohiale.  Amvonul este mutat din navă centrală lângă arcul stâng al corului. Pietrele funerare sunt mutate din biserica în Ferula iar mormintele sunt acoperite.
Grădina baronului von Brukenthal din fata bastionului Haller este achiziţionata de către oraş.  Ceea ce duce la prelungirea unor străzi. 
Cu ocazia reconstrucţiei casei Rideli din Piaţa Mică este acoperită cu o boltă străduţa pielarilor. 
Se demolează Turnul interior de la Poarta Elisabetha. 

Cronologia evenimentelor importante din istoria Sibiului a fost întocmită de Marian Bozdoc pe baza surselor indicate AICI.
Dacă descoperiţi neconcordanţe sau dacă un eveniment important nu se regăseşte în listă, vă rugăm să ne contactaţi prin EMAIL.
Vă mulţumim!