Patrimoniul istoric şi arhitectural al Sibiului

 

PATRIMONIUL INDUSTRIAL: Fabrica de cântare

Fabrica de cântare


În 1879, Ludwig Hess a înfiinţat un mic atelier de fierărie pe actuala stradă 9 Mai. În decursul anilor se specializează în confecţionarea şi repararea de cântare şi instrumente de precizie. În 1896/1897 fostul atelier a devenit Fabrica de cântare Hess, avându-l ca patron pe Ludwig Hess.
După moartea acestuia, tradiţia a fost continuată de fiul său, Viktor Hess (n.1876-d.1952).
La 15 octombrie 1910 a apărut prima menţionare a fabricii în documentele vremii, descoperite la Arhivele Statului Sibiu, cu numele “Prima fabrică de cântare Viktor Hess din Transilvania” cu sediul în strada Zidului  (Mauerg) nr. 9. Aici, Viktor Hess va ridica în 1925 noile hale de producţie.
În 1928, fabrica avea un capital de 100.000 lei în aur şi 75 de muncitori.
În 1930 se transformă din firma individuală a lui Viktor Hess într-o societate cu nume colectiv (SINC), numită VIKTOR HESS – PRIMA FABRICĂ DE CÂNTARE DIN ROMÂNIA SINC.
Fabrica avea 150 salariaţi şi producea cântare pentru orice întrebuinţare, de la cele simple, la cele etalon, cântare de cale ferată, cu desfacere în ţară şi în străinătate, în special în ţările balcanice.
Între 1935-1936 a început construcţia fabricii pe actualul amplasament din Calea Guşteriţei nr. 21-23 (adresa veche nr. 17).
În 1937, compania a fost reorganizată prin capitalizare, devenind UZINELE HESS SIBIU. În această perioadă, a produs echipamente de cântărire, maşini pentru industria alimentară, utilaje frigorifice şi construcţii sudate.
În 1938 valoarea producţiei era de 19 milioane lei. În anul 1943, compania a devenit furnizor al armatei române atingând un nivel de producţie de 116 milioane lei.
După naţionalizare, în anul 1947, îşi schimbă numele în Uzina BALANŢA, având 167 angajaţi şi o suprafaţă construită de 3.852 mp.
Între anii 1950 şi 1990 societatea a fost principalul producător al aparatelor de cântărit din fostul CAER.
În perioada socialistă, politica de industrializare a determinat extinderea gamei de produse, prin asimilarea unor modele noi. Uzina BALANŢA Sibiu a devenit atunci singura producătoare de echipamente de cântărire din România.
Începând cu anul 1971, statul a hotărât extinderea capacităţilor de producţie şi a început construcţia secţiei de echipamente hidraulice BALANŢA II (Hidrosib) pe strada Ştefan cel Mare, lucrare finalizată în 1973.

Comentarii

geltitan @ 31/03/2018, 9:56
L-arginina – Circulatia sanguina se intensifica in organul genital, imbunatatind calitatea spermei. Glicina – Este renumita datorita efectului vasodilator foarte pronuntat si in acelasi timp elimina orice stres, tensiune psihoemotionala. Magneziu – acest microelement este esential in normalizarea circulatiei sanguine in pelvisul mic. Fie ca ai probleme cu marimea penisului, fie ca vrei sa profiti de celelalte beneficii pe care le ofera, Titan Gel este o alegere recomandata tuturor celor care au trecut de pragul varstei de 18 ani. Cum si vorba ca “marimea nu conteaza” acest produs este de ajutor si pentru ati impresiona iubita cu performante extraordinare in materie de sex. <a >legatura</a> Dupa cum va spuneam mai sus, Titan Gel este un gel pentru marirea penisului. Producatorii si magazinele promit cativa centimetri intr-o luna (poti sa vezi pe siteul lor oficial detalii). Realitatea probabil putin diferita, deoarece rezultatele promise de ei sunt umflate pentru a face mai multe vanzari bineinteles. Un alt efect pe care Titan Gel ar trebui sa-l aiba, este imbunatatirea erectiei. Acest lucru pare sa aiba oarecum sens, deoarece la fel ca si in cazul Activ Max, Titan Gel are ca efect cresterea fluxului de sange la nivelul penisului. Unele persoane foloseau spray pentru desfundarea nasului in acest sens. Desi greu de crezut, chiar functiona , cel putin din cate se laudau ei pe niste forumuri pentru adulti. <a >www titangel-in-romania com</a>
Postolache Mircea @ 07/04/2017, 12:25
Am gasit in curtea vechiului dispensar un cantar uman aruncat. L-am recuperat si reconditionat. Este din 1957.Ce m-a mirat cel mai mult este faptu ca pisele marunte (cutite, tija gradata,etc) sunt confectionate manual,din pila,si poansonate de asemeni manual!! Oare asa se faceau pe atunci?! Tinand cont ca era productie de serie, cred ca era foarte costisitor.( sunt inginer tehnolog ).
Mai am un cantar tot uman, serie mai noua careia ii lipseste talpa cu V-urile pentru cutite.Va pot oferi primul cantar pentru muzeu, contra talpa care lipseste celui de-al doilea
Cu cosideratie,
Mircea Postolache
mb @ 23/04/2013, 10:33
Da, bineinteles ca din Transilvania, nu avea cum altfel la vremea respectiva chiar daca a fost prima din actuala Romanie wink
Multumesc!
Georg Schoenpflug von Gambsenberg @ 22/04/2013, 21:07
""La 15 octombrie 1910[...] “Prima fabrică de cântare Viktor Hess din România” .
Imposibil. Mai ales ca avem si poza pe sibiul.ro FORUM Sibiul Vechi. a se corecta: DIN TRANSILVANIA, Erste Siebenbuergische.Waagenfabrik..
Multumesc,
Georg schoenpflug von Gambsenberg
add a comment