1. home
  2. ORAŞUL DE JOS
  3. Str. OCnei

Str. Ocnei


Alege un obiectiv:


UNDE SE AFLĂ:

Date importante:

Denumiri vechi:
1598 Unterhalb der Lugen Pruk
1751 Unter der Lugenbrucke (din Piaţa Mică până la Piaţa Dragoner), Burgergasse (până la capăt)
1875 Burgergasse
1947 Karl Marx
1990 Ocnei


Strada Ocnei, făcea legătura între Poarta Ocnei (Burger) în prezent Uzinele Independenţa şi Piaţa Mică, fiind o arteră importantă a oraşului încă din evul mediu.

Piata Dragoner
Intersecţia străzii 9 Mai cu strada Ocnei s-a numit Piaţa Dragoner, după Straja Dragonilor (Dragonerwache) care a funcţionat aici intre 1687-1710. Iniţial pe acest spatiu se aflau două case. La mijlocul sec. XIX casa din faţă a fost demolata pentru lărgirea pieţei Dragoner, iar casa din spate a fost reclădită primind o serie de elemente baroce şi neoclasice.
Din 1880 la parterul acestei case va funcţiona o băcănie, iar după primul război mondial casa va fi cumpărată de Wilhelm Andree care va deschide un mare magazin de stofe. După război a funcţionat o Poştă, pe urmă în anii ‘50-’60 Librăria Noastră Nr. 2 care din anii ’70 şi până la demolare şi-a schimbat denumirea în Librăria Lyceum fiind una din cele mai mari librării din oraş. Clădirea va fi demolata la sfârşitul anilor '70.
În 1747 se amplasează o fântână cu ţevi in Piaţa Dragoner, fântână care va rezista până în a doua jumătate a sec. XIX.
După lărgirea pieţei, aici va fi locul unde se va tine talciocul până în 1904 când este mutat la capătul străzii Ocnei, pe locul fostei porţi Burger.

 


Strada Ocnei