1. home
  2. Centrul istoric
  3. Str. Mitropoliei
  4. Str. Mitropoliei nr. 24

Str. Mitropoliei nr. 24


title}
monument
SB-II-a-A-12146

Mitropolia Ardealului - Arhiepiscopia Ortodoxă
1826

Descriere:

Clădire formată din subsol, parter şi etaj, prezintă 8 axe la etaj şi un gang central de acces în curte. Acoperişul în două ape prezintă 4 lucarne ochi şi trei guri de aerisire. De remarcat ferestrele cu tâmplărie tradiţională.
Gangul de acces a fost pictat cu figuri religioase şi istorice spre sfârşitul sec. XIX. În curtea interioară se află un pavilion de odihnă decorat cu imagini biblice.

Istoric:

Sediul Mitropoliei Ortodoxe, clădire ridicată în 1826 de către boierul muntean Constantin Sechelarie. După moartea lui Sechelarie în 1840, fratele lui o închiriază unui Institut pentru educaţia fetelor de bună familie după care este cumpărată de baronul Apor.
Clădirea a fost cumpărată de Andrei Şaguna de la baronul Apor în 1852. Iniţial a servit ca internat pentru studenţii teologi. Din 1858 a devenit reşedinţa episcopală iar din 1864 reşedinţa arhiepiscopală.
Aici a murit mitropolitul Andrei Şaguna la 28 iunie 1873.
În septembrie 1876 aici a fost găzduit la invitaţia mitropolitului Miron Românul primul ministru al României Ion C. Brătianu venit la Sibiu să poarte convorbiri cu Împăratul Austriei Franz Josef aflat în vizită în Transilvania.

HARTA:

ALBUM FOTO