1. home
  2. Centrul istoric
  3. Str. Mitropoliei
  4. Str. Mitropoliei nr. 16

Str. Mitropoliei nr. 16


title}

Banca Naţională suc. Sibiu. Fosta Banca Albina
1882

Descriere:

Clădirea de colţ, la intersecţia străzilor Mitropoliei şi Poştei, ocupă suprafaţa a două parcele istorice. La etaj prezintă 12 ferestre spre Mitropoliei şi 18 spre Poştei. Acoperişul în două ape al celor două aripi ce se intersectează pe colţ este echipat cu lucarne ochi. Tâmplăria interioară şi exterioară datează în mare parte din perioada construcţiei.
Decoraţia eclectică a faţadei constă din lezene cu bosaje şi panouri dreptunghiulare la parter, ancadramente cu colonete, consolete şi frontoane triunghiulare sau curbe cu măşti, lezene, friză cu ghirlande şi denticuli, cornişă profilată;
Cursiva din curte pe console din fontă turnată (1882)

Istoric:

Sediul Băncii Albina care după 1948 va deveni sediul Băncii Naţionale a României, sucursala Sibiu.
Aici au locuit la sfârşitul sec. XIX Cornel Diaconovici (între 1892-1893) şi Partenie Cosma, iar între 1905-1909 Ioan Lupaş.
La sfârşitul sec. XIX a funcţionat Societatea Română de lectură din Sibiu iar din 1895 se inaugurează în edificiul băncii “masa studenţilor” prin care se acorda zilnic o masă gratuită unui număr de 50 de elevi nevoiaşi. Un rol principal la această acţiune, care a durat 21 de ani, a avut-o domana Maria Cosma. Dintre elevii care au benificiat de aceste servicii de amintit pe Octavian Goga, Ioan Lupas, Andrei Oţetea sau Dumitru D. Roşca.

La parter spre str. Mitropoliei a funcţionat din ultimul deceniu al sec. XIX un magazin de delicatesuri, la început Rudolf Gardik v. Karda, urmat de magazinul "Concordia" si Magazinul Victor Oniţiu.

Şcoala pentru economia şi industria de casă (Şcoala de menaj) deschisă în 1905 (se mută pe Victoriei).
În perioada interbelică aici a fost redacţia revistei Revista Economică.

HARTA: