1. home
  2. Centrul istoric
  3. Piaţa Mare
  4. Str. S.  Brukenthal nr. 2

Str. S.  Brukenthal nr. 2


Str. S.  Brukenthal nr. 2
monument
SB-II-m-A-12067

1906
Palatul Institutului de Credit Funciar, în prezent Primăria Municipiului Sibiu

Descriere:

Clădire în still Jugendstill în formă de potcoavă formată din subsol, parter, două etaje şi mansardă, cu curte interioară acoperită, având faţade spre strada S. von Brukenthal, Piaţa Mare şi Piaţa Mică. Un acoperiş piramidal mansardat ce se detaşează faţă de acoperişul în două ape, cu pantă accentuată şi cu o zonă plată acoperită cu tablă la partea superioară. Lucarnele rotunde sunt decorate cu urne.

Elemente deosebite:

- Decoraţia eclectică, cu elemente Jugendstill, foarte bogată, constă în pilaştri cu caneluri, cornişe, ghirlande vegetale, ecusoane, măşti, ancadramente, etc.
- Scara monumentală în două rampe divergente, cu o bogată decoraţie parietală policromă din hol, la primul palier se află un vitraliu în stil Arta 1900, întregul hol prezentând motive greceşti şi capete de lei.

Istorie:

În una din vechile case aflate pe acest loc a funcţionat prima farmacie din Sibiu, deschisă în 1494.
Iniţial a adăpostit Banca de Credit Funciar (Bodenkreditionstalt), după al doilea război mondial a fost sediul unor instituţii de stat după care pentru mulţi ani a fost sediul CEC-ului.
În timpul războiului, din 1941, pivniţa a fost folosită ca adăpost antiaerian.
La parter au funcţionat numeroase spaţii comerciale imediat după inaugurare, dintre acestea Grandmagazin a lui G. M. Kleisch (până la primul război mondial), Magazinul de postavuri şi articole de modă Graeff & Preiss (în perioada interbelică), iar spre Piaţa Mică magazinul de piele al lui Adalbert Gottstein, cel care a donat Bisericii Catolice unul din vitraliile ferestrelor confecţionate la Budapesta în 1901.
În decembrie 1937 la parter se deschide o Autogară cu sală de aşteptare şi vânzare bilete pentru cursele autobuzelor şi trenurilor.
În prezent clădirea, complet renovată, găzduieşte din 2006 sediul Primăriei Sibiu.

HARTA: