1. home
  2. Centrul istoric
  3. Piaţa Mare
  4. Piaţa Mare nr. 7

Piaţa Mare nr. 7


Piaţa Mare nr. 7
monument
SB-II-m-A-12097

Casa “Generalului”
Vechime: sec. XV, 1784; sec. XX

Descriere:

Corpul principal s-a format din unirea a două case separate de un pasaj de trecere spre strada Arhivelor. Faţada prezintă actualul aspect de la începutul sec. XX.
În prezent, clădirea are parter şi etaj cu faţada organizată pe treisprezece axe la etaj.
Ferestrele etajului sunt dreptunghiulare suprapuse de cornişe drepte alternate cu sprâncene triunghiulare sau în segment de cerc. Acoperişul în două ape cu coama paralelă cu faţadă  este prevăzut cu trei lucarne din piatră, înalte, dreptunghiulare, decorate pe laturi cu volute şi acoperite cu un mic acoperiş în două ape deasupra frontonului triunghiular. O lucarnă identică apare şi spre str. Arhivelor, deasupra gangului de trecere. Accesul în curte şi de aici spre etajul corpului din dreapta este posibil prin str. Arhivelor nr. 2, iar la etajul corpului din stânga, prin casa din str. Arhivelor nr. 1.
Clădirea principală păstrează pivniţa boltită semicilindric şi databilă în sec. XV.
Curtea formată de corpul din dreapta şi casele de pe strada Arhivelor prezintă o cursivă sprijinită pe stâlpi de lemn.

Istoric:

În a doua jumătate a sec. XV, în jur de 1475, casa (atât partea dreaptă cât şi partea stângă) era în proprietatea lui Paul Remser, alias Horwath, moşier la Micăsasa şi de două ori primar al Sibiului.
În prima jumătate al sec. XVI, proprietatea din dreapta a trecut în posesia lui Albert Huet (1537-1607), jude regal, apoi în sec XVI-XVII, casa a aparţinut pe rând familiilor patriciene Gotzmeister Sifft, Fleischer şi Baussnern.
Pe la anul 1590 casa din stânga a fost în posesia primarului Martin Weiss, iar în 1598 o cumpăra oraşul şi desparte din ea o fâşie îngustă, amenajând aici o trecere spre Piaţa Pajiştii (Wiesenplatz).
Această trecere a fost lărgită în anul 1784, când au fost amenajate cele două clădiri ca sediu al comandantului militar, primind formă de azi. De atunci poartă denumirea de “Generalloch” (Gaura generalului)
În 1779 clădirea a fost achiziţionată de către Magistratură, pentru ca între anii 1784 - 1904 aici să-şi aibă sediul Comandantul general al trupelor austriece din Transilvania.
Din acest motiv casa poartă numele de "Casa Generalului".
Tot aici funcţionau şi alte instituţii ale statului, cum ar fi Reuniunea provincială, Camera contabilă a provinciei şi Camera provincială, în perioada când Sibiul a fost capitala Transilvaniei. 

Gangul din dreapta a fost transformat în spaţiu comercial la începutul sec. XX când faţada a primit aspectul actual.
Primele spaţii comerciale au apărut la sfârşitul sec. XIX;
În aripa stângă, societatea Carpatină din Ardeal (S.K.V.) deschide primul oficiu pentru turism (Fremdenverkehrskanzlei) la 9 iunie 1902.
Tot aici, după 1905 va funcţiona un birou de vânzare bilete de călătorie pentru tramvai (Eisenbahn – Fahrkartenbureau);
Magazinul de modă pentru bărbaţi Julius Zintz a fost deschis în 1904. In anii '20 este preluat de Kellner & Teutsch (fost Julius Zintz) până la al doilea război mondial.
În stânga gangului se deschide în octombrie 1935 magazinul de postăvărie al lui G.W. Graeff care este urmat de "Wilhelm Scherg & Cie" (în aprilie 1940) şi de "Victoria Textila" din 1945.

Tipografia Krafft deschide un magazin de prezentare în 1910 care va funcţiona până la sfârşitul anilor ’20.
Spaţiul din dreapta, colţ cu str. N. Bălcescu, a fost ocupat în 1904 de către Hugo Lüdecke care îşi mută magazinul de bijuterii de la nr. 6. În acest spaţiu se va deschide la 15 decembrie 1934 magazinul de prezentare al fabricii de mezeluri J. Theil & Co.
La etaj Andreas Kauffmann îşi mută depozitul de piane din Piaţa Mică în 1908.
Tot aici în septembrie 1922 Banca Centrală pentru Industrie şi Comerţ din Cluj deschide sucursala Sibiu până la mijlocul anilor ’30 când se va muta pe Bălcescu la nr. 3.

HARTA:

ALBUM FOTO