1. home
  2. Centrul istoric
  3. Piaţa Mare
  4. Piaţa Mare nr. 14

Piaţa Mare nr. 14


Piaţa Mare nr. 14
monument
SB-II-m-A-12104

Casa Nendwich
Vechime: sec. XV-XVIII, transf. sec. XIX

Descriere:

Casa, compusă din subsol, parter şi etaj, prezintă o faţadă structurată  pe 6 axe la etaj. Spre casa de la nr. 15 se poate vedea pinionul acoperişului care mai păstrează pe de o parte traseul originar, dar şi o fereastră foarte îngustă de forma unui meterez. Acoperişul în două ape are coamă paralelă cu faţada şi este prevăzut cu patru lucarne din lemn, dreptunghiulare înalte cu fronton triunghiular.

Elemente deosebite:

- Pivniţa în boltă cu stâlp central (unic în Sibiu);
- Fragment de consolă gotică pe zidul casei de la nr. 13 (sec. XV);
- La etaj spre curte camere cu stucaturi pe tavan.

Istoric:

La sfârşitul sec. XVIII casa avea cinci axe la parter, poarta fiind amplasată într-o împrejmuire de zid spre casa nr.13. Ferestrele (patru la parter şi cinci la etaj) erau renascentiste cu ancadramente din piatră.
În perioada comunistă gangul de acces era obturat şi transformat într-un magazin.
În 1843 Paul Nendwich cumpăra împreună cu casa şi magazinul lui Johann Anton Popp şi deschide în partea stângă un magazin cu articole tehnice. În 1869 primele maşini de cusut din Sibiu se vor vinde în acest magazin.
Magazinul se întindea şi la parterul casei de la nr. 15 al cărui proprietar era tot familia Nendwich.
La începutul sec. XX, după moartea lui Wilhelm Nendwich magazinul este cumpărat de Karl F. Jickeli care îşi mută aici raionul de electrice.
În 1923 spaţiul este ocupat de magazinul de articole electrice al Uzinelor SETA, continuat de magazinul Motor-Lux până la naţionalizare. Motor-Lux era reprezentantul fabricii Mercedes Benz în Sibiu.
În partea dreaptă a gangului au funcţionat mai multe magazine de stofă şi articole de modă, cum ar fi G. Stenzel (până la primul război mondial), Hugo Wolff (până la 1928 când se mută în Str. N. Bălcescu nr. 16) şi Josefine Demetter.
După război în clădire şi-a avut sediul Cooperativa Construcţia.

HARTA: