1. home
  2. Centrul istoric
  3. Str. Avram Iancu
  4. Str. Avram Iancu nr. 1-3

Str. Avram Iancu nr. 1-3


title}
monument
SB-II-m-A-12036

Vechime: sec. XIV; sf. sec. XV- înc. sec. XVI; 1742

Descriere:

Clădire dreptunghiulară formată din subsol, parter, etaj şi mansardă, corp comun cu Piaţa Mică nr. 31, rezultată din unificarea mai multor case vechi.
Acoperişul mansardat prezintă 3 lucarne înalte acoperite prin rupere de pantă. Cele două segmente de faţadă vizibile spre Piaţa Mică prezintă câte o vitrină în arc de cerc şi o fereastră la etaj. Pivniţele sunt boltite semicilindric, parţial refăcute din bolţişoare.
De remarcat cursiva cu balustradă metalică de la sfârşitul sec. XIX din curtea interioară.

Istoric:

O placă comemorativă ne spune că aici a trăit şi creat între anii 1857 şi 1893 poetul progresist Friedrich Krasser (1818-1893).
Fiica lui Krasser, Berta, era căsătorită cu Dr. Carol Jikeli. Cealaltă fiică a lui Krasser a fost mama lui Hermann Oberth.
În realitate Friedrich Krasser a locuit la această adresă doar în primii ani după ce s-a stabilit la Sibiu, din 1875 mutându-se în str. G-ral Magheru nr. 17, în casele proprii.

La sfârşitul sec. XIX la parter exista magazinul de prezentare a lui Andreas Török, care avea un atelier de reparat şi produs maşini şi unelte agricole în Piaţa Unirii.
La etajul corpului din dreapta a locuit Dr. Carol Jikeli (1888-1929) şi Otto Fritz Jickeli, ultimul proprietar al firmei Jickeli.
La 28 iulie 1948 vechiul magazin al lui Jikeli este naţionalizat şi transformat în Magazinul de Stat "La Curtea de Fier", ulterior "Ferometal".

HARTA: