1. home
  2. Centrul istoric
  3. Piaţa Mică
  4. Piaţa Mică nr. 13

Piaţa Mică nr. 13


title}
monument
SB-II-m-A-12116

Vechime: 1569 (sec. XV-XVI; sf. sec. XVIII)

Descriere:

Clădire trapezoidală formată din subsol, parter şi etaj, cu o mică curte spre Piaţa Huet. Casa înglobează la parter trecerea îngustă, boltită, între cele două pieţe, denumită Pasajul Pantofarilor (SCHUSTERLOCH), deoarece breasla respectivă îşi avea hala de vânzare nu departe de capătul din Piaţa Mică. Faţada prezintă la parter 3 deschideri pe stâlpi de piatră pătraţi, cu muchii teşite şi baze îngropate. Cea din stânga, mai îngustă, corespunde pasajului, iar celelalte două loggiei comerciale, în prezent închise. La etaj cele 3 ferestre cu tâmplărie tradiţională la faţă (6 ochiuri) nu sunt axate pe golurile de la parter. Faţada spre Piaţa Huet, mai îngustă, are două ferestre la etajele I şi II, cele de la etajul I fiind tradiţionale. Etajul II păstrează amprenta transformărilor interbelice, iar cornişa dintre cele două nivele poate proveni din etapa anterioară etajării. Acoperişul în trei ape (două spre pieţe şi una spre casa de la nr. 14) prezintă două lucarne acoperite prin rupere de pantă în faţada principală. Şarpanta datează din sec. XVIII, în pod fiind vizibile doua pinioane triunghiulare de la fostul acoperiş gotic. Cele două încăperi de la parter sunt cu bolţi cu penetraţii în cruce şi arce dublouri. La primul etaj deasemeni două din încăperi sunt acoperite cu nişte frumoase bolţi cu penetraţii în cruce.

Elemente deosebite:

- Pasajul de legătură spre Piaţa Huet, boltit, lung de 19m;
- Cele 3 deschideri de la parter pe stâlpi de piatră pătraţi;
- Faţada cu stema de breslă şi anul inscripţionat 1569.

Istoric:

Parterul a fost construit în secolul XV pe zidul primei incinte de fortificaţii.
În 1569 s-a adăugat etajul, iar în sec. XVIII a fost înlocuită şerpanta cu cea actuală.

Unele surse indică faptul ca aici şi-a deschis la sfârşitul sec. XVIII Constantin Hagi Popp primul magazin românesc din Sibiu.
Aici şi-a desfăşurat activitatea din 1829 comerciantul român Gregorie Mateiu (Gregor Mathey), născut la Târgovişte în 1809 care va cumpăra casa mai târziu.
În ultimul deceniu al sec. XIX în locul magazinului lui Mateiu se muta magazinul de stofe şi tricotaje a lui Theodor Popescu care vine de la nr. 2; În noiembrie 1912 magazinul se închide.
După război clădirea este cumpărată de Teodor Doboiu care îşi deschide la parter magazinul de textile “La Gligor”.
După moartea acestuia spaţiul este ocupat de magazinul de manufacturi Vasile Hoza până la naţionalizare.

În această casă într-o cameră de la etaj, locuită de un tânăr pe nume Petrovici, îşi avea revoluţionarul Ion C. Brătianu una din cele două ascunzători din perioada revoluţiei de la 1848 (cealaltă era la Hanul "Curtea Mediaşului" în camera lui Nicolae Barbu, original din Veştem).

HARTA:

ALBUM FOTO

  • Plan parter, perioada interbelica