1. home
  2. Centrul istoric
  3. Piaţa Mică
  4. Piaţa Mică nr. 16

Piaţa Mică nr. 16


title}
monument
SB-II-m-A-12119

Vechime: sec. XV-XVI; sec. XVIII

Descriere:

Construcţia se compune din: subsol, parter şi 2 etaje.
Acoperişul mansardat în trei ape are coama paralelă cu cele două faţade. Accesul în clădire se face din loggie printr-un coridor legat de casa scării, făcând legătura cu curtea din dreapta. Ambele capete ale coridorului păstrează ancadramente de piatră gotice (cel de la intrare — ogival, cel spre curte — dreptunghiular) cu colţurile teşite. Pivniţele înalte integral boltite au timpane cu zidărie de piatră şi mixtă.
La parter mai multe încăperi sunt boltite semicilindric.

Elemente deosebite:

- Decoraţia de factură barocă a celor două faţade constând din bosaje la parter şi etajul I, ancadramente cu colţuri evazate, sprâncene curbe, cu o scoică stilizată, parapeţi cvadrilobaţi la etajul I şi festonaţi la etajul II, lezene cu capiteluri geometrice sau florale în dreptul celor două frontoane trapezoidale de pe cele două faţade. Tâmplăria tradiţională de la ferestre;
- Loggia de la parter boltită în cruce, cu trei arcade pe pile de zidărie;
- Uşă gotică (sec XV) cu ancadrament cu baghete încrucişate, cu colţuri teşite, realizată din lemn;
- Ancadrament semicircular gotic cu muchii teşite la intrarea la subsol;
- Tâmplărie şi decoraţie de plafon barocă în două încăperi ample de la etajul I, spre Piaţa Huet.

Istoric:

Iniţial pe acest amplasament erau construite două case cu parter din sec. XV una cu faţada spre Piaţa Huet, alta cu faţada spre Piaţa Mică.  În sec. XVI cele două clădiri se unesc şi se construieşte etajul.
În sec.XVIII  se construieşte mansarda şi se imprimă faţadei stilul baroc. Corpul spre Podul Minciunilor cu împrejmuire de zidărie datează din sec. XIX.
În sec. XIX şi înc. sec. XX a fost în proprietatea familiei Schaser după care a intrat în proprietatea Fundaţiei Brukenthal.
La parter au funcţionat mai multe măcelarii.
După moartea avocatului Ioan Borcia, soţia acestuia Maria Borcia a locuit la această adresă.
A fost cunoscută sub denumirea de Casa Roşie. În urma amplelor lucrări de reabilitare a clădirii, lucrări efectuate cu fonduri acordate de statul luxemburghez, începând cu 2007 poartă denumirea de Casa Luxemburg.

HARTA:

ALBUM FOTO

  • Anii '80