1. home
  2. Centrul istoric
  3. Piaţa Mică
  4. Piaţa Mică nr. 24

Piaţa Mică nr. 24


title}
monument
SB-II-m-A-12126

Vechime: sec. XV; sec. XVI (1567); sec. XVIII (1767);

Descriere:

Construcţia, având subsol, parter, două etaje şi mansardă, se compune din două corpuri de casă separate între ele printr-o mică curte interioară.
În sec. XVIII a fost înglobat în clădire un  vechi turn de apărare tranformat în locuinţă. 
Clădirea fiind aşezată în pantă, corpul din spate este cu un nivel mai jos
Arhitectura faţadei principale structurată pe 3 axe, prezintă caractere gotice în tratarea volumului şi elemente neoclasice în profilatura ferestrelor şi a cornişei. La etajele I-II se află ferestre tradiţionale cu ancadramente renascentiste de piatră şi cornişe susţinute de o friză cu denticuli.
Turnul Scării Aurarilor, a fost înglobat în clădire în sec. XVIII (1768), având la fiecare nivel câte o fereastră cu ancadramente renascentiste. Trecerea pe sub turn prezinta două arce, din care cel dinspre scări este ogival. Se pastreaza incizat in zid anul 1567.
Arcul de întărire amplasat mai jos poartă data de renovare 1868. Subsolul este boltit semicilindric iar parterul în cruce.

Elemente deosebite:

- Loggia cu trei arcade ogivale la parter, boltită în stea, cu nervuri proeminente (sf. sec. XV);

- Turnul Scării Aurarilor (sec. XIV-XVI) cu ferestre cu ancadramente renscentiste şi trecerea boltită în cruce spre scările Aurarilor (Fingerling), cu anul 1567 incizat pe boltă; Steag de vânt (fragment) din anul 1767.

- Urme de frescă în două încăperi de la parter.

Istoric:

În jurul anului 1870, loggia gotică de la parter a fost închisă cu zidărie şi transformată în prăvălii cu depozite.
În urma restaurării din anul 1961-1962, aceasta loggie a fost desfăşurată şi refinisată.
În sec. XIX clădirea aparţinea lui Anton Bechnitz care avea la parter deschis un magazin de haine.
În perioada interbelică clădirea este cumpărată de Dumitru Şchiopu, originar din Sălişte, care deschide un magazin de coloniale transformat în anii ’30 în restaurant şi băcănie.
Între 1892-1895 aici îşi are sediul Societatea de Ştiinţele Naturale.
După 1895 se mută în loc Finanzwache-Kommissariat / Garda Financiară care va rămâne până în 1903 când se mută pe str. Avram Iancu.

Turnul Porţii Aurarilor:

Vechime: sec. XIV-XVIII
Turnul se compune din parter, două etaje şi mansardă .
Acest turn a servit întotdeauna ca turn de poartă pentru pietoni,  urcarea vehiculelor făcându-se pe latura N-V a cetatii.
Când s-a construit clădirea de la nr. 24 s-a modificat arhitectura turnului, acesta pierzându-şi aspectul de turn de apărare şi căpătând acelaşi aspect cu clădirea alăturată.
Din vechiul turn se conservă parterul şi posibil încăperile de la cele două etaje care sunt boltite, însă acoperişul în formă de mansardă şi aspectul exterior al turnului l-a primit de la clădirea de care este lipit acest turn cel mai probabil în a doua jumătate a secolului XVIII (1767).
Iniţial acest turn avea un acoperiş piramidal pe plan pătrat cu învelitoare din olane. Pe acoperiş se găseşte un steag din tablă purtând anul 1767, dată care se referă cel mai probabil la ultima etajare a clădirii din Piaţa Mică nr.24.
Parterul, un pasaj de trecere între oraşul de sus şi oraşul de jos, este acoperit cu boltă cu penetraţii în cruce.
Se păstrează anul 1567 incizat în tencuială.

HARTA:

ALBUM FOTO

  • Plan turn