1. home
  2. Centrul istoric
  3. Piaţa Mică
  4. Piaţa Mică nr. 25

Piaţa Mică nr. 25


title}
monument
SB-II-m-A-12127

Vechime: sec. XV-XVI; 1745

Descriere:

Construcţia pe un plan de formă neregulată se compune din subsol, parter şi două etaje. Corpul din spate a fost ridicat în sec. XVIII. Faţada cu latura scurtă spre piaţă prezintă 4 axe pe nivel. 
Acoperişul înalt, în două ape, cu coamă paralelă cu faţadă, prezintă două lucarne ochi. Loggia este boltită în cruce pe dublouri. Parterul prezintă spaţii boltite semicilindric sau în cruce. La etaj, unde se accede prin scara strâmtă într-o rampă, se află două mari încăperi spre stradă. Cea din stânga, boltită în cruce, este decorată cu blazonul breslei aurarilor.
Subsolul prezintă vechiul zid de apărare din sec. XIII.
Clădirea a fost renovată în perioada 2017-2019 printr-o investiţie a Primăriei Sibiu.

Elemente deosebite:

- Faţada cu ferestrele de la etaj cu obloane din şipci reglabile şi tâmplărie tradiţională, decorate cu ancadramente;
- Loggia deschisă de la parter cu patru arcade sprijinite pe pile de zidărie şi stâlpi de piatră; Loggia este acoperită cu bolţi cu penetraţii la mijloc cu un arc dublon.
- Blazonul Breselei Aurarilor aflat în camera de la etaj, realizat în stucatură policromă, încărcat de monograma G. K. şi datat 1745.
- Scara de legătură între etaje cu parapet metalic (sf. sec. XIX);
- Tavanul cu decoraţie festonată în stucatură din încăperea de la etaj.

Istoric:

La sfârşitul sec. XIX  loggia din piaţă a fost astupată şi transformată în prăvalii. Cu ocazia restaurării din 1958 aceasta logie a fost deschisă.
În 1826 Samuel Filtsch îşi deschide aici o tipografie, o editură şi o librărie.
Din 1868, afacerea a fost preluată de ginerele său, Wilhelm Johann Krafft care era căsătorit cu Karoline, fata lui Filtsch. Krafft mută tipografia  în Avram Iancu nr. 10. Editura şi librăria va fi preluată de celălalt ginere al lui Filtsch, Julius Spreer. Până în 1879 editura şi librăria va purta firma “succesorul lui S Filtsch”, ea funcţionând până spre sfârşitul sec. XIX.
În această clădire a fost tipărită în 1828 Gramatica Românească a lui Ion Heliade-Rădulescu;
Aici a fost publicat ziarul Siebenbürgische Blätter între anii 1867-1872;
Redacţia ziarului Schul-und Kirchenbote (Curierul şcolar şi bisericesc);

La parter se deschide în octombrie 1920 magazinul lui Ferdinand Ledowsky, urmat de  magazinul lui Hugo Wolff (reprezentanul firmei Schieb), magazinul de manufacturi a lui Elthesi Demeter, iar după 1925 magazinul de prezentare al fabricii Lica.
Lângă acestea a funcţionat în perioada interbelică o pescărie.

HARTA:

ALBUM FOTO