1. home
  2. Centrul istoric
  3. Piaţa Mică
  4. Piaţa Mică nr. 26

Piaţa Mică nr. 26


title}
monument
SB-II-m-A-12128

Vechime: 1568; sec. XVIII

Descriere:

Clădirea constă din două corpuri. Faţada este structurată pe 4 axe, cu o loggie deschisă boltită a vella. Accesul în curte se face printr-un portal mâner de paner din extremitatea stângă a loggiei. Ferestrele mărunt împărţite de la etaj au ancadramente liniare simple şi obloane din şipci reglabile. Acoperişul înalt, în două ape, cu coamă paralelă cu faţadă, este prevăzut cu trei lucarne ochi. Pivniţele boltite semicilindric ocupă partea anterioară a casei, până la un zid ce ar putea constitui un rest al centurii a II-a. Gangul şi o încăpere de la parter sunt boltite semicilindric.

Elemente deosebite:

- Loggia deschisă de la parter cu patru arcade sprijinite pe stâlpi de piatră, unul având incizată data 1568.

Istoric:

Aici a locuit George Bariţiu de la venirea în Sibiu în 1877 şi până în 1883. Redacţia revistei Transilvania şi a ziarului Observatorul, ambele scoase de Bariţiu.

Aici a functionat farmacia “La Ursul Negru” (Zum schwarzen Bären).
Între 1875-1878 farmacist vine Karl Henrich care după moartea lui Kayser în 1878 cumpăra farmacia devenind astfel şi proprietar până în 1898 când moare. Karl Henrich a fost şeful Cabinetului de istorie naturală (Naturhistorisches Kabinet)
În 1898 farmacia este cumpărată de Henrich Gottlieb din Mediaş care moare în 1903 din cauza alcoolului.
Din 1903 farmacia este preluată de Guido Fabritius care o are în proprietate până la moarte în 1949, an în care este şi naţionalizată. După primul război mondial Fabritius cumpără şi casa.
Dupa naţionalizare a continuat să funcţioneze ca farmacie până la sfârşitul anilor ’60.
Din 1972 se transformă în Muzeul de Istoria a Farmaciei.

HARTA:

ALBUM FOTO

  • Plan parter, perioada interbelica