1. home
  2. Centrul istoric
  3. Piaţa Mică
  4. Piaţa Mică nr. 28

Piaţa Mică nr. 28


title}
monument
SB-II-m-A-12130

Vechime: sec. XV-XVI

Descriere:

Desfăşurată în adâncime pe un plan îngust şi lung, construcţia parter, etaj şi subsol, prezintă aproape în forma originală tipul vechi de casă construit în sec XV.
Parterul prezintă spre piaţă o loggie deschisă, alcătuită din 3 travei cu deschideri în arc uşor original rezemat pe pile cu muchiile puţin teşite pe colţ (gotice).
Este una din puţinele clădiri care prezintă atât în plan cât şi în volum şi elemente, forma cea mai aproape de forma iniţială – clădirea suferind transformări numai în cea ce priveşte acoperirea camerelor de la etaj şi în compartimentarea interioară.  Acoperişul înalt în două ape, cu coamă paralelă cu faţadă şi o lucarnă cu rupere de pantă, este teşit spre casa de la nr. 29.
Pivniţele ce se întind şi sub portic sunt boltite semicilindric şi prezintă penetraţii şi nişe.

Elemente deosebite:

- Loggia deschisă de la parter boltit în cruce cu trei deschideri ogivale pe pile de zidărie, cu un stâlp de piatră spre casa de la nr. 29;
- Ancadrament cu profile gotice de piatră, cu colţuri teşite şi supralumină dreptunghiulară, cu gratii de epocă - singura de acest tip păstrată în Sibiu (sec. XV);
- Uşa masivă de stejar cu scânduri pe diagonală, prinsă în ţinte (sec. XVIII);
- Faţada cu ferestrele de la etaj cu obloane din şipci reglabile şi tâmplărie tradiţională, decorate cu ancadramente;

Istoric:

În sec. XIX casa aparţinea lui Johann Dudasz care avea deschisă o băcănie la parter.
La începutul sec. XX spaţiul este ocupat de magazinul lui Hanni Grünberger, continuat din 1908 de magazinul de delicatese “La Cumătru” a lui Hermann Herman care va funcţiona până în 1938 când este înlocuit de prăvălia şi bodega lui Friederich Tokelt.

HARTA:

ALBUM FOTO

  • Plan parter, perioada interbelica