Fabrica de arcuri


title}


Familia Datky, originară din jud. Covasna, s-a stabilit în Sibiu în anul 1845. În anul 1871 Iózsef Datky deschide un atelier de fierărie pe str. Bîlea, iar în anul 1886 a înfiinţat ”Atelierul de caroserie J. Datky şi fiii”, situat iniţial pe strada Bîlea, iar ulterior în str. Târgul Peştelui.
Iózsef Datky a învăţat şi s-a perfecţionat în meseria de carosier încă de la vârsta de 19 ani, lucrând ca muncitor, iar apoi ajutor de fabricant de căruţe în ateliere renumite din Timişoara şi Budapesta. Atelierul devine furnizor de trasuri pentru Casa Regala de la Viena, iar recunoasterea meritelor si calitatii produselor realizate este atestata si de participarea la expozitiile internationale de la Budapesta (1896) si Paris (1898). Pe măsura evoluţiei mijloacelor de transport, fabrica Datky a trecut şi la fabricarea de caroserii de automobil.
La puţin timp după înfiinţare, atelierul de caroserie a inceput sa produca si arcuri pentru trasuri, automobile, vagoane şi locomobile. Deşi dispunea doar de 20 de muncitori, fabrica avea o producţie de circa 10 vagoane de arcuri anual.
Fiul lui Iosif Datky, Arpad, a învăţat meseria în atelierul tatălui său. A plecat în străinătate unde s-a perfecţionat la Fabrica de trăsuri IM Mayer din München. În 1903 se întoarce în Sibiu.
Este anul în care ia naştere Fabrica de arcuri Josef Datky & Söhne.
După moartea tatălui său, Arpad schimbă numele firmei în "Elastic A. Datky" (1920), iar din 1926 în "Elastic A. Datky & Comp."
În 1929 Arpad Datky cumpăra vechea fabrică Rieger din str. Pulberăriei nr.1 mutându-şi firma acolo sub numele de “Elastic A. Datky”. Din anul 1932 fabrica trece la fabricatia de pile si arcuri spirale.
În 1933 fabrica avea 70 de muncitori şi 7 funcţionari, iar producţia anuală se urca la 40 tone de arcuri, 60 tone de pile şi 30 tone de articole de fierărie.
În decembrie 1934 fabrica Elastic A Datky & Co, s-a mutat în actuala str. Dorobanţilor.
Sub numele de Fabrica "Elastica", compania se bucură de un imens succes.
În timpul celui de-al doilea război mondial, din cele 3 bombe care au căzut deasupra Sibiului, una a nimerit în curtea fabricii "Elastica".
În 1948 Fabrica se naţionalizează şi-şi schimbă denumirea în Intreprinderea Elastică de Stat.
În anul 1969 prin comasarea IMS Elastic şi Uzinei Automecanica Sibiu (fostul Arsenal), apare Uzina de Piese Auto Sibiu care în 1973 îşi schimbă denumirea în Intreprinderea de Piese Auto Sibiu;

Fiul lui Arpad, Josef Datky, a fost arestat pe motive politice şi condamnat la închisoare în anul 1957 ispăşindu-şi pedeapsa în lagărul din Târgu Jiu.

ALBUM FOTO