1. home
  2. Centrul istoric
  3. Str. N. Balcescu
  4. Str. Nicolae Bălcescu nr. 1-3

Str. Nicolae Bălcescu nr. 1-3


title}

Palatul “Transilvania”
Vechime
: sf. sec. XIX

Descriere:

Clădire ridicată pe locul a 3 case vechi, formată din parter şi două etaje. Împreună cu alte două corpuri formează două curţi. Unul din corpuri are subsol.
Faţada în stil eclectic, structurată pe unsprezece axe, cu două ganguri de acces.
Ferestrele dreptunghiulare, câte 11 pe nivel, prezintă un antablament, iar la primul etaj un parapet cu baluştri. Sub cornişă decoraţiuni de ghirlande.

Placă comemorativă pe clădire cu referire la  gazeta Tribuna care şi-a avut primul sediu aici în perioada 1884 - 1889:
În acest loc a funcţionat redacţia gazetei Tribuna, printre redactorii căreia se afla, între 1887-1889, marele poet român George Coşbuc

Istoric:

În vechea clădire ziarul Tribuna a lui Ioan Slavici şi-a avut primul sediu în perioada 1884-1889.
Aici a fost sediul celei mai mari Bănci de asigurări din Transilvania, deschisă în 1868, Banca Transilvania a fost proprietarul clădirii, avea birourile la etajul I.
În corpul din spate al clădirii de la nr. 3 a funcţionat din anul 1900 atelierul fotografic a lui Emil Fischer. La uşa de la intrare de la etaj exista până la începutul acestui secol un geam din sticlă sablată decorată cu motive specifice Artei 1900.
Pivniţa clădirii a devenit din 1941 adăpost antiaerian.
Important vad comercial, clădirea prezenta la parter 5 spaţii comerciale.
În partea stângă a funcţionat magazinul de stofe şi covoare a lui Julius Wermescher, reprezentantul fabricii de stofe Scherg din Braşov, până la naţionalizare. În perioada comunistă s-a continuat profilul magazinului, în această locaţie funcţionând un magazin de covoare.
În partea centrală a clădirii un alt magazin de legendă a fost cel al lui Fritz Connerth care producea şi vindea pălării de dame. Firma a fost înfiinţată tot în 1884 şi a funcţionat la această adresă până la naţionalizarea din 1948. Fritz Connerth a locuit aici.

Tot în partea centrală, în partea dreaptă, au funcţionat mai multe magazine, cele mai cunoscute fiind cel de ceasuri şi bijuterii a lui Julius Erös (până la primul război mondial) cu celebra firmă cu ceas înstelat şi magazinul de delicatese Juliu Meinl venit de la nr  24 în perioada interbelică.
În partea dreaptă a clădirii a funcţionat înainte de primul război mondial magazinul de îmbrăcăminte al Juliei Rosenthal, iar după război aici se va deschide magazinul de prezentare al fabricii de postavuri şi stofe Gromen & Herbert S.A. care după 1930 se va numi TEXCOM.
Alt magazin deschis după primul război mondial şi care a funcţionat până la naţionalizare, a fost parfumeria lui Viktor Wilhelm Augustin.
În această clădire a funcţionat la mijlocul anilor '30 şi Banca Centrală pentru Industrie şi Comerţ (sucursala Sibiu).

HARTA:

ALBUM FOTO