1. home
  2. Centrul istoric
  3. Str. N. Balcescu
  4. Str. Nicolae Bălcescu nr. 4

Str. Nicolae Bălcescu nr. 4


title}

Hotel "Împăratul Romanilor", 
Vechime
: 1895

Descriere:

Clădire formată din subsol, parter, două etaje şi mansardă, amplasată la intersecţia străzilor Bălcescu şi Xenopol, prezintă o faţadă cu decoraţii eclectice şi diverse ornamente.
Parterul este integral apareiat cu bosaje din tencuială, iar în axul vitrinelor apar bolţari ornaţi cu măşti. La etajul I câmpul faţadei este tratat cu bosaje mai accentuate în jurul ferestrelor unde formează ancadramente, cu mascheroni la partea superioară. Deasupra intrării în restaurant este figura unui împărat.
La etajul II ancadramentele profilate prezintă două consolete la partea superioară ce susţin o cornişă. Elementul de colţ şi cel terminal din str. Xenopol beneficiază de o tratare specială, cu ferestre duble la etajul I şi triple la etajul II, îngemănate, cu balcoane pe console în formă de volută, cu balustrada din baluştri. Cele două verticale sunt subliniate prin frontoane din linii curbe, cu volute, încununate de un element în formă de scoică. Fiecare aripă este acoperită în două ape. În curtea ce se formează între ele se află un corp pe partea sălii de restaurant cu tavan glisant.

Elemente deosebite:

- Faţada cu decoraţii eclectice (dintre care 47 măşti umane);
- Salonul cu acoperişul glisant (1927);
- Poarta de acces dinspre str. Xenopol cu feroneria originală care păstrează iniţialele HAS (Hermannstädter Allgemeine Sparkasse) (1895).
- Suportul de la intrarea principala cu feroneria originală care păstrează iniţialele HAS (Hermannstädter Allgemeine Sparkasse) (1895).

Istoric:

Hotelul "Împăratul Romanilor", cel mai vechi hotel in functiune din Romania, datează din anul 1773 când Philipp Collignon schimba denumirea vechiului han deschis în 1555, han care a funcţionat pe locul actualei clădiri de la nr. 6.
După demolarea vechii clădiri (2 iulie 1891), hotelul se mută provizoriu în casele de vis-a-vis (Str. Nicolae Bălcescu nr. 9).
La 12 iunie 1894 se începe construcţia noii clădiri a hotelului finanţată de Banca Generală pentru Economii care devine proprietar. Arhitect: Friederich Maetz.
La 7 septembrie 1895 se inaugurează noul hotel care dispunea iniţial de un restaurant şi 44 camere. Primii arendaşi au fost Kasper şi Haydecker.
În locul salonului mare de astăzi se afla o curte deschisă înconjurată de arcade cu o fântână la mijloc (Arkadenhof). Cafeneaua a fost amenajată spre stradă pe locul unde odinioară era casa de modă Krasovsky.
La primul etaj era o sală de reuniuni;

După 1904 la conducerea hotelului, restaurantului şi cafenelei urmează Eduard Friedrich.
La 24 aprilie 1921 în faţa hotelului se amenajează parcare pentru taxiuri.
La 27 august 1927 se inaugurează salonul pe locul fostei curti interioare. Avea acoperiş glisant din sticlă care era acţionat manual de o manivelă. Sistemul a funcţionat până în 1974.
În 1928 hotelul avea 100 camere, cafenea şi restaurant; Seara se putea asculta muzică ţigănească.
În 1939 la conducerea hotelului vine Adolf Gündisch jr, fiul comerciantului cu acelaşi nume (patronul Restaurantului Bufniţa).
În perioada 1941 –1944 restaurantul hotelului era frecventat de Lucian Blaga şi alţi intelectuali români.
În 1948 hotelul este preluat prin naţionalizare de "Intrep. de stat pentru locuinţe şi localuri" iar denumirea hotelului se schimbă în Hotel Păltiniş, după care Hotel Bucureşti până în 1964 când se revine la denumirea veche.
În 1972 în curtea a doua a Casei Albastre, spre Xenopol se amenajează o grădină de vară având la intrare doi lei din piatră, opera sculptorului sibian Kurtfritz Handel. A fost desfinţată  în 1985 când a fost ridicata în loc o extensie a hotelului.
În perioada 1968-1988 bucătar şef a fost Heinrich Zeck, unul dintre cei mai buni maeştri bucătari din România. Şi-a început cariera ca ucenic la hotel în 1942.

Hotelul a fost gazda unui număr impresionant de personalităţi:

La vechea adresă:

Regele Carol al 12-lea al Suediei (1714), Împăratul Iosif al 2-lea al Austriei (1773), Franz Listz (nov. 1846), Johann Strauss (dec. 1847), Richard Strauss (1879), Mihai Eminescu, Dinicu Golescu, Ienechiţa Văcărescu, Alexandru Odobescu.

Actualul hotel:

Prinţul moştenitor Ferdinand al României şi Prinţesa Maria, împreună cu Ionel Brătianu (1907), Arhiducele Franz Ferdinand cu soţia (1912), Ministrul plenipotenţial al Olandei Hendrik Müller von Mevenyke (aprilie 1921), doamna Danielle Mitterand, a găzduit trei preşedinţi germani, Roman Herzog, Karl Carstens (1981) şi Johannes Rau, Prinţul Charles, preşedintele Austriei Franz Jonas (1969), preşedinţii României Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, etc.

HARTA:

ALBUM FOTO