1. home
  2. Centrul istoric
  3. Str. N. Balcescu
  4. Str. Nicolae Bălcescu nr. 7

Str. Nicolae Bălcescu nr. 7


title}
monument
SB-II-m-B-12051

Vechime: sec. XVIII (pivniţa sec. XV-XVI)

Descriere:

Casă formată din subsol, parter şi două etaje. Faţadă prezintă cinci axe simetrice, la parter central se afla gangul boltit semicilindric şi în cruce de acces în curte cu o poartă de lemn.
Acoperiş înalt în două ape, coamă paralelă cu faţada, lucarne dreptunghiulare înalte cu fronton triunghiular.
Casa scărilor din dreapta în stil baroc, cu ancadrament din lemn şi trepte din piatră (sec. XVIII).
Cursivă executată din lemn şi sprijinită pe lungimea aripii de clădire pe stâlpi din acelaşi material. Unele încăperi de la parter păstrează bolţile din sec. XVIII: bolţi semicilindrice cu penetraţii, bolţi baroc cu penetraţii, bolţi în cruce. În subsol se păstrează bolţi semicilindrice, mărturii ale unei clădiri mai vechi, probabil din sec. XV-XVI.
În pod se poate descifra amprenta vechiului acoperiş aparţinând unei clădiri cu un singur etaj.

Istoric:

La mijlocul sec. XIX casa aparţinea lui Dr. Schuster, la sfârşitul secolului urmaşii acestuia o vând Bisericii Evanghelice C.A.
La această adresă Hugo Lüdeke deschide în 1850 magazinul său de bijuterii (mutat în Piaţa Mare nr. 6), iar în 1853 Samuel Schönwetter va deschide prima frizerie din Sibiu. Frizeria va fi preluată de Ignaz Albert, iar din 1926 de Alfred Dietrich.
În 1893 aici se va deschide un magazin de mânusi care va funcţiona până la al doilea război mondial sub firma Adalbert Bettermann.
Tot aici Viktor von Heldenberg isi va muta in 1900 celebrul magazin de piane si instrumente muzicale (Klavier- u. Harmoniumhandlung) care va funcţiona până în perioada interbelică. Magazinul deschis în 1865 a fost primul magazin de piane din Ardeal.

HARTA:

ALBUM FOTO