1. home
  2. Centrul istoric
  3. Str. N. Balcescu
  4. Str. Nicolae Bălcescu nr. 9

Str. Nicolae Bălcescu nr. 9


title}

Vechime: sec. XVIII, 1898

Descriere:

Casă formată din mai multe corpuri, corpul principal la stradă format din parter şi două etaje. Faţada este structurată pe şase axe cu portalul în arc semicircular plasat central, la nivelul solului distanţiere din piatră. Parterul a fost modificat când s-a ridicat etajul II, ferestrele iniţiale aşezate câte două de o parte şi alta portalului fiind transformate în vitrine pentru magazine. Ferestrele etajelor (2+2 ochiuri) sunt grupate câte două, au  formă dreptunghiulară cu ancadrament profilat din stucatură, solbanc. Acoperiş înalt în două ape, coamă paralelă cu faţada, trei lucarne de tip ochi.  Acces spre curte printr-un gang boltit cu boltă baroc cu penetraţii.
Curtea prezintă pe ambele laturi cursivă de lemn situată pe două etaje ale corpurilor laterale,  parapet din feronerie ( sf. sec. XIX). În două locuri o cursivă face legătura dintre aripile laterale ale clădirii la ambele etaje.

Istoric:

După mijlocul sec. XIX locaţia este preluată de Peregrin Neurihrer care deschide Hotelul Neurihrer (cu restaurant)
În 21 sept 1879 aici este găzduit Johannes Brahms.
Hotelul este preluat de Hermannstadter Sparkasse care modifică clădirea prin adăugarea etajului II şi prin apariţia vitrinelor la stradă. Noua clădire este inaugurată la începutul lui 1898. Un an mai târziu hotelul este cumpărat de Ev. Kirchengemeinde A. B. care îl foloseşte ca hotel şi casă de oaspeţi. Arendaşii hotelului erau Haydecker u. Casper, adică cei care se ocupau şi de Împăratul Romanilor.
În stânga clădirii spaţiul comercial deschis în 1898 a fost dedicat magazinelor de încălţăminte, primul fiind cel al lui M. Bachholzky, urmat de Fritz Geisberger, Franz Geisberger (:La Cisma Roşie” până după război).
Spaţiul comercial din dreapta a avut primul chiriaş pe Moritz Schul din 15 martie 1898 care şi-a deschis un magazin de modă, urmat de magazinul lui M. Breckner până la primul război mondial şi de magazinele lui J. H. Rosenthal şi Josef Binder & A. Salmen în perioada interbelică.

HARTA:

ALBUM FOTO