1. home
  2. Centrul istoric
  3. Str. N. Balcescu
  4. Str. Nicolae Bălcescu nr. 11

Str. Nicolae Bălcescu nr. 11


title}

Vechime: 1914

Descriere:

Clădirea a fost ridicată în 1914 de arh. Franz Buertmes având destinaţia de spaţiu comercial. Clădirea a fost modificată de mai multe ori şi nu mai prezintă niciun interes din punct de vedere arhitectural.

Istoric:

În vechea clădirea a funcţionat până în 1890, Tipografia Closius unde se vor publica majoritatea cărţilor româneşti apărute în sec. XIX în Sibiu. Tot în vechea clădire a funcţionat filiala Sibiu a Băncii austro-ungare până în 1909.
Actuala clădire a fost prima clădire de pe actualul teritoriu al României construită cu destinaţia de spaţiu comercial (magazin) de către Michael Breckner (1862-1938), care îşi inaugurează aici Magazinul Universal în 1914, primul magazin universal din România.
Magazinul se închide în octombrie 1930 în spaţiul rămas se mută la etaj Expoziţia Industrială (Gewerbeausstelung) venită din str. Arhivelor, iar la parter Magazinul de încălţăminte Filt, care era cel mai vechi magazin de încălţăminte din Ardeal. Era magazinul de prezentare al Fabricii de încălţăminte FILT din Timişoara.
În noiembrie 1940 magazinul este cumpărat de Walter Ipsen care păstrează şi vechea denumire.
După război, la parter continuă să existe un magazin de încălţăminte (Gaston), iar din 1954 clădirea a găzduit cel mai mare magazin din Sibiu, Magazinul "Universal", transformat după 1979 în "Bucuria Copiilor".
După 1994 clădirea a fost amenajată cu destinaţia bancă, iar din 2012 a fost reamenajată ca magazin.

HARTA: