1. home
  2. Centrul istoric
  3. Str. N. Balcescu
  4. Str. Nicolae Bălcescu nr. 19

Str. Nicolae Bălcescu nr. 19


title}

Casa Bielz
Vechime
: sec. XV - XVI sec. XVIII; sec. XIX, 1906-1908
 

Descriere:

Clădire masivă formată din subsol, parter, două etaje şi mansardă, structurată la etaj pe trei axe. Central, pe înălţimea a două etaje, apare un bowindow. Acoperiş, parţial mansardat, în zona centrală deasupra bowindowului, o lucarnă de mari dimensiuni, fereastră în arc mâner de coş, acoperiş cu o cornişă de traseu festonat, urnă pe coamă.  Gang de acces boltit în cruce.
Corpul din stânga curţii datează din sec. XVIII.

Istoric:

Din sec. XIX casa a aparţinut familiei Bielz, primul proprietar fiind Michael Bielz, cel care va deschide in 1822 prima litografie din Transilvania, urmat de fiul sau, cercetătorul Eduard Albert .
Clădirea din sec. XIX avea doar parter şi un etaj cu 6 ferestre şi acoperiş cu lucarne de tip ochi.
După moartea lui E.A. Bielz, fiul acestuia, Dr. Julius Bielz modifică radical clădirea dându-i aspectul de astăzi. A supraînălţat parterul şi a construit etajul şi mansarda. La fel a etajat corpul din dreapta curţii şi a amenajat noua casă a scărilor.
Aici a fost sediul Asociaţiei Femeilor Sibiene (Frauenverein Hermannstadter), infiintată de Josefine Bielz in anul 1875.
La parterul vechii clădiri, la sfârşitul sec. XIX şi începutul sec. XX a funcţionat un magazin de articole electrice, iar după primul război mondial şi până la naţionalizare a fost un magazin de modă sub diverse firme şi proprietari: Friederich Binder, Modemüller (deschis în aprilie 1935) sau Iulian Pfaltz (mutat aici în martie 1940).

HARTA:

ALBUM FOTO