1. home
  2. Centrul istoric
  3. Str. N. Balcescu
  4. Str. Nicolae Bălcescu nr. 25

Str. Nicolae Bălcescu nr. 25


title}

Vechime: sec. XVIII, XIX (etajul II).

Descriere:

Clădire monumentală formată din subsol, parter şi două etaje.
Corpul principal are faţada pe patru axe, în dreapta, o axă formată la etaje din ferestre dublate, iar la parter, dintr-un portal în arc semicircular.
În urma unor lucrări de amenajare din 1990, a devenit vizibil faptul că în timpanul arcadelor de la parter se află afrontaţi câte doi putti care flanchează o amplă cheie de arc decorativă, de forma unei volute. Portalul are aceleaşi elemente decorative ca şi arcadele descrise. Deasupra unui antablament susţinut de capitelurile corintice, urmează cele două etaje prevăzute cu ferestre dreptunghiulare. Streaşină cu intrados decorat în relief, acoperiş cu pantă lină, două lucarne de tip ochi. Accesul în curte se face printr-un gang, parţial obturat.

Elemente deosebite:

- Arcadele de la parter cu doi putti care flanchează o amplă cheie de arc şi elementele decorative ale portalului;
- Faţada cu balconul din partea dreaptă, ancadramentul ferestrelor cu usciori canelaţi şi fronton triunghiular susţinut de capiteluri, de la etajul I;
- Poarta de intrare ornată central cu o figură umană.

Istoric:

În 1880 aici se deschide primul magazin de prezentare al fabricii Vogelsang, se mută la nr. 12; În loc apare un magazin de mobilă până în 1910 când este înlocuit de un magazin de îmbrăcăminte.
După primul război mondial se mută la parter magazinul de încălţăminte "Turul" (vine de la nr. 20) continuat de magazinul "Dermata" până în aprilie 1942 când aici se mută Librăria Cartea Românească a lui C. Joandrea.

HARTA:

ALBUM FOTO