1. home
  2. Centrul istoric
  3. Str. N. Balcescu
  4. Str. Nicolae Bălcescu nr. 37

Str. Nicolae Bălcescu nr. 37


title}

sec. XV, sec. XVIII, sec. XX

Descriere:

Etajul I este structurat pe cinci axe cu trei ferestre centrale surmontate de lunete semicirculare cu motive de raze realizate în relief din tencuială. În mijloc se află amplasată o uşă de acces spre balconul exterior întins pe toată lăţimea faţadei. Între etajele I şi II, în spaţiul corespunzător axelor centrale se află o friză lată cu decor de meandre, deasupra căreia sunt dispuse cele trei ferestre dreptunghiulare ale etajului secund. Pe extremităţi clădirea este prevăzută cu câte un bowindow cu trei laturi având tot atâtea ferestre. Streaşina este pronunţată, iar  acoperişul în două ape, cu pantă puţin accentuată, are două lucarne arcuite.

- Faţada unică în Sibiu, cu balconul exterior întins pe toată lăţimea faţadei. Balustradă metalică este caracteristică ultimului sfert de secol XIX, având elemente neoclasice.

Istoric:

Clădire ridicată în mai multe etape: subsolul datează de la clădirea din sec. XV, parterul datează din sec. XVIII, ultimele etaje si aspectul actual dateaza din 1911-1912.
În sec. XX parterul şi subsolul au suferit modificări radicale.
În 1882 casa aparţinea lui Samuel Eder iar după moartea acestuia proprietar devine fiul lui, arhitectul Heinrich Eder, care o vinde lui Josef Schuster.
Josef Schuster va deschide începând cu 1912 un magazin cu articole sportive care va functiona până la naţionalizare.

HARTA: