1. home
  2. Centrul istoric
  3. Str. N. Balcescu
  4. Str. Nicolae Bălcescu nr. 39

Str. Nicolae Bălcescu nr. 39


title}

sec. XVI - XIX

Descriere:

Casă formată din subsol, parter şi etaj, cu faţada structurată pe patru axe. La parter, trei vitrine şi un gang de acces, toate în arc semicircular, la etaj patru ferestre cu tâmplărie tradiţională şi fronton triunghiular în partea superioară şi cartuşe decorate cu dragoni în relief în partea inferioară. Gangul porţii are ancadramentul cu usciori canelaţi, timpanul decorat. Acoperiş relativ plat, în două ape, două lucarne tip ochi. 
Acces în incintă printr-un gang carosabil, boltă semicilindrică. În curte cursivă de lemn cu balustradă metalică (sf. sec. XIX).
Se păstrează subsolul de construcţie medievală.

Istoric:

Aici a locuit Aurel Brote, director al Bancii de Asigurari Transilvania, care a fost şi proprietar, împreună cu sora Ana. După moartea proprietarului, casa rămâne soţiei sale, Minerva Brote, care o vinde în 1910 lui Julius Wermescher.
La sfârşitul sec. XIX a funcţionat la parter magazinul de prezentare al Cooperativei curelarilor (Riemenverbs-Genossenschaft), continuat de magazinul de curelărie, şelărie şi coferărie G. Orendt & W. Feiri (fosta Societatea curelarilor). După primul război mondial devine magazin de marochinărie.

HARTA:

ALBUM FOTO